Oklart om vem som köper värmeverket

 På måndag sammanträder kommunstyrelsen och ärendet försäljning av Haparanda värmeverk står med på dagordningen. Nu flaggar även Torneå för att lägga ett bud på värmeverket. 
Beslut om att återremittera ärendet fattades i kommunfullmäktige den 11 november i samband med att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet begärde en minoritetsåterremiss.

– Vi har inte ändrat våran ställning alls, vi är fortfarande emot för att sälja och speciellt till Vasa värme, säger Nina Pörhölä, (S). 

Däremot öppnar Pöhölä för alternativet att sälja en andel till Torneå och inleda samarbete över gränsen. 

– Det är inte något beslut vi har tagit inom partiet men jag tycker att ett samarbete med Torneå är bättre än att sälja till Vasa Värme, om Torneå stad kommer med ett bra bud, säger Nina Pörhölä. 

Grundligare undersökning 
Kommunen anser att den utredning som genomförts är tillräcklig men de anser att det är viktigt att man gör en ordentlig utredning av företaget Vasa Värme och dess ägare, står det i en tjänsteskrivelse från kommunstyrelsens arbetsutskott. ”Vi anser även att man grundligt måste utreda eventuellt samarbete samägande med Torneå. Vi tycker också att man bör ha större utrymme för samtal och samråd med medborgarna, samt inhämta deras synpunkter”. 
Arbetsutskottet sammanträdde den 18 november och ekonomichef Hans Kenttä redovisade den svenska strukturen samt ägarstrukturen för Vasa Värme Holding. Kommunalrådet Sven Tornberg (C) berättade kort om kontakter med Torneå stad. Ytterligare information kommer att redovisas på Kommunstyrelsens sammanträde nu på måndag. 
Lägger troligen bud 
I måndags hade Haparanda och Torneå ett gemensamt fullmäktige sammanträde. På sammanträdet nämnde stadsdirektören Timo Nousiainen att Torneå stad avser att lägga ett bud på värmeverket. 

– Tanken är att Tornion energia, som ägs av Torneå stad, reds anm, och privata Tornion voima gör ett anbud gällande 51 procent. Vi har en biokraftanläggning på 22 megawatt, som står oanvänd, och den skulle då få användning, säger Timo Nousiainen.

Frågan förbereds inför Torneås stadsstyrelsemöte på måndag och den 9 december ska fullmäktige anta anbudet.
– Andelen skulle då delas mellan Torneå stad  25,5 procent och Tornion voima 25,5 procent, säger Timo Nousiainen

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Oklart om vem som köper värmeverket

 1. När en Toolanen 1993 fastnade med sin tunnelborrmaskin i Hallandsåsen efter 13 meter och fick åka hem hade det brunnit i knappt 10 år i Hpda VV. Och det har brunnit sen dess och verket gör även vinst nu. Och är nog bannemej enda kommunala verksamheten som funkat utan kaos genom åren. Man behöver inte sälja för att några enstaka politiker inte kan sköta driften.
  Anställ en vd och driftchef som kan jobbet och plocka själv ut hela vinsten på den egna uppbyggda infrastrukturen. Så gör alla andra kommuner, inkl Torneå. Det är inte kärnfysik driva ett Vv.

 2. Det verkar som att Lasse Pekka jobbar målmedvetet mot att HB skall ta avsomnade Norrskensflammans plats i Tornedalen. Vinst är fult och speciellt om det kommer investerare med egna pengar (ej skattebetalarnas) och som genom kompetens och innovationskraft lyckas få ett värmeverk lönsamt utan samhällsstöd. Att Vasavärmes VD som är teknologie doktor inom energiteknik inte är kapabel att tillvarata forskningskunskaper för innovativa lösningar för driften av ett Värmeverk i Haparanda är dessutom ärekränkande. Bättre med någon från Tornio tydligen eller förra S-rådet?
  Voi! Voi

 3. Torneå är bättre alternativ jämfört med Vasa värme och för det andra vad vore Haparanda utan alla serviceföretag i Torneå, det finns inte mycket av någonting i kommunen om man ta tänker efter

 4. Kanske ett tecken på ”värdet” av att äga värmeverket nu då också Torneå blandar sig i leken.
  Att det sedan i dessa kommentarer som vanligt blir landskamp av det hela är tråkigt. Var är klarsyntheten? Är det det finska ”Lillebrorskomplexet” som visar sig igen?
  Bästa affären för oss i Haparanda är att behålla värmeverket i egen regi,men det lär inte tas ett så förnuftigt beslut av dagens fullmäktigekonstellation.
  Jag trodde vi sett det värsta efter gropens cirkus,men det verkar fortsätta om inte bli värre.

 5. på annan plats har jag läst om kommuner här i landet som befinner sig i ekonomiskt trångmål och måste spara samt att en del kommuner valt att sälja ut av de gemensamt ägda fasta tillgångarna…hur månde det vara ställt i HPDA får vi kanske veta så småningom…

 6. Sälj absolut inte till Torneå. Det är ju självklarhet att avundsjukan att inte sälja till Torneå är ju viktigaste av allt. Hellre bär man värmen i säcken från Luleåhållet än sälja till Torneå. Det är de sk riktiga Haparandaborna som är mot allt som rör sig om Torneå och Finland och det är ju fy skam att köpa något därifrån.

 7. Ett tips till alla som kommenterar i den här tråden, läs på i ämnet Haparanda Värmeverk AB så skall ni erfara att era vänner i Torneå har levererat fjärrvärme till Haparanda i cirka 30 år. Det är dessutom anledningen till att priset på fjärrvärmen i Haparanda har varit bland det lägsta i Norrbotten under den tiden, och för det borde ni tacka dom finska skattebetalarna som via finska staten subventionerat bränslekostnaden för värmeproduktion.

 8. Dumt att sälja. Värme och energi kommer alltid att behövas. Bra att ha kontroll på det själv när det dessutom generear pengar till kommunkassan!

 9. Torneå har en anläggning som ska användas vid ett ev köp. Då sker ingen drift i Haparanda. I och med det, då blir Hapda kommuns andel om 49% värdelös om ngt år (ingen drift, inga investeringar, dvs avvecklas) samt Haparanda kommun har inget att säja till om avseende prishöjningar, service, osv, osv för anläggningen i Torneå ägs av Torneå till 100%….. Jag kan inte säja att jag direkt gör vågen av lycka över ovan…..

 10. Sälj inte. Behåll o bygg i egen regi. Så pengarna stannar i kommunens ägo. Å framför allt sälj inte till Torneå. Då blir det slutet som ovanstående skrivet.

 11. Pest eller kolera, vad är bättre (eller mindre dåligt)?
  – Att Vasa värme köper, vi får ett nytt värmeverk och jobben stannar i Haparanda.
  eller
  – Att Torneå köper, värmeverket i Haparanda avvecklas, värmen levereras från Torneå och jobben i Haparanda försvinner.

  Jag röstar på nytt värmeverk och att jobben finns kvar i Haparanda, dvs att vi säljer till Vasa Värme.

 12. Varför ska man sälja det som ger pengar till kommunen?
  Har politikerna nån vanföreställning att det ska vara underskott i alla verksamhetsområden?
  (Så då säljer man det som gör + resultat.)
  Vad är då likheten mellan Vasa värme och Torneå?
  Båda känner igen en bra affär då dom ser den.
  Hade jag haft råd så hade jag lagt ett bud.

 13. tror att högermajoriteten mår illa eller i varje fall sover illa nu. för att de inte eventuellt får sälja verket till privata profitörer.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.

Utdömt badhus öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Kämpar mot finsk vindkraft

Överklagningstiden för vindkraftsprojektet Karhakkamaa på finska sidan mitt emot Risudden och Korpikylä går ut den 5 oktober. Uppmaningen från den finska grupp som besökte några besöksanläggningar på svenska sidan i söndags är att de som har något emot planerna bör överklaga.

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.