fbpx

EU-möte i Norrbotten

Den 12–13 januari samlas den europeiska kommissionen i Norrbotten.

Under första halvåret 2023 innehar Sverige ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Sverige inleder detta ordförandeskap med ett första möte i Kiruna.

– Vi har valt att hålla detta möte i Kiruna för att visa upp en unik del av Sverige – en unik region i EU där det just nu pågår en grön industriell omställning som är av historisk omfattning, säger statsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.

Vid mötet deltar regeringen, kommissionärer och ordförande Ursula von der Leyen, men även H.M. Konungen samt landshövding Lotta Finstorp.

Landshövdingen kommer att representera länet och vara regeringens stöd när det kommer till frågor som rör Norrbotten.

— Jag ska uppdatera regeringen om läget i länet. Det som händer här är unikt, det har inte hänt något liknande sedan industrialiseringen. Vi behöver visa att vi i Norrbotten inte bara bygger industrier, utan också bygger det attraktiva samhället där det är nära till naturen, kulturen och människorna, säger hon bland annat.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “EU-möte i Norrbotten

  1. Det är inte högerregeringen som valt att hålla EU-mötet i Kiruna! Förslaget kommer från S-regeringen och dåvarande EU-minister Dalgren (bördig från Kiruna) som utsett Kiruna och utarbetat programmet redan i februari/mars 2022. Hade nuvarande regeringen fått bestämma hade mötet väl skett på en hangar på Arlanda flygplats!!

    • Skrev jag vilken regering som ordnat mötet i Kiruna ? Eller har signaturen Fakta (med flera alias) som vanligt suttit i det egna inmålade hörnet och tolkat in sin klasskamp och höger/vänster i sitt inlägg? Dahlgren var väl i regeringen på den tiden, det är ”fakta”, att det sen var en ny regering som genomförde mötet var bra, men det är förvisso en åsikt även om det är fakta…

  2. Jättekul! Bra att regeringen valde att visa Norrbotten som Sveriges skyltfönster mot Europa! Sverige har mycket annat fint, men nu blev det Lapplands tur i rampljuset👍

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF