fbpx

20 år sedan terrorattacken i USA

Idag, den 11 september är det 20 år sedan terrorattacken mot World Trade Center och USA:s försvarshögkvarter Pentagon. 

Två flygplan flögs in i skyskraporna i New York, ett i Pentagon samt ytterligare ett plan blev kapat och störtade i Pennsylvania. Totalt 3.000 människor dödades.

Minnesmärken har uppförts på alla tre platser och USA:s president, Joe Biden, kommer att besöka alla tre under dagen, enligt SVT. Bidens vördnad för offren möts dock inte positivt av alla. En grupp överlevare, anhöriga och räddningspersonal motsätter sig Bidens deltagande då hemliga dokument om attacken ännu inte ska ha blivit släppta. George W Bush var sittande president när attacken ägde rum.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “20 år sedan terrorattacken i USA

 1. Sant. Historieundervisningen i svenska skolor är under all kritik. Jag är mycket intresserad av historia, både svensk och utländsk men det allra mesta i ämnet har jag lärt mig efter skoltiden.

  • Neo, du har en poäng, men det kanske tål att nämnas även i HB då terrordådet 11/9 förändrat världen inklusive Haparanda ordentligt. Alla som läser HB har noterat de rigorösa kontrollerna på flygplatserna, frågeformulär som ska fyllas i när man ska ha bankkort eller tom spelkort (där man får intyga att man ej finansierar terror mm), vidare har tom Haparanda påverkats (drabbats?) av att stora delar av befolkningen i Mellanöstern flyttat till Europa i takt med att diktaturer störtats (och ersatts av nya) efter USA och Bush störtade Saddamregimen vilket ledde till den ”arabiska våren”. Men som tur är kan man fortfarande läsa om nån renolycka i HB 🙂

   • Tror du inte att de trettio miljoner kronor som ska gå till det nya förintelsemuseet skulle kunna komma till bättre nytta än så?

    Håll ögonen öppna och se vad som pågår runt om oss i dag i stället för att låta dig distraheras av förintelsen!

    På tal om förintelsen är historieundervisningen i skolan (generellt, det kan finnas undantag) under all kritik – förintelsen hit och förintelsen dit – i princip ingenting om vår egen historia …

   • De 30 miljoner som staten planerar att spendera på ett nytt förintelsemuseum skulle kunna gå till någonting mer användbart.

    Det finns mycket som pågår runt omkring oss i dag som är mer angeläget att uppmärksamma än förintelsen.

    Dessutom borde historieundervisningen i skolorna fokusera mer på vår egen historia i stället för att under mer eller mindre hela högstadiet handla om förintelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sven-Erik Bucht riktar skarp kritik mot SVT

Förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) går till storms mot SVT:s ”Slaget om skogen” i Vetenskapens Värld. ”Jag har aldrig någonsin tidigare sett ett så osakligt och partiskt program i public service”, säger han. HB har också intervjuat SVT:s ansvarige utgivare som försvarar programmet.

Konsten som var för våldsam för kommunen

På Heart of Laplands Instagramkonto poserar den samiska konstnä­ren Anders Sunna på ett foto med en kalash­nikov. Kontot har också publicerat andra konst­verk med våldsinslag. En av Tornedalskommunerna har reagerat starkt och nu är konsten avpublicerad.

Kaunis om utsläpp i älven

Miljöchefen på Kaunis Iron, Emma Grönberg, uppger att gruvan inte påverkar miljöstatusen i älven, och att skumbildning förekommer både uppströms och nedströms Kaunis Irons verksamhet.

Stora löjfångster vid premiären

Löjfiskepremiären i söndags gav stora fångster av löja som innehöll gott om rom.
– Inget talar för att löjan är hotad, säger Ingvar Lerdin, Seskarö, ordförande i Norrbottens Kustfiskeförbund.