fbpx

20 år sedan terrorattacken i USA

Idag, den 11 september är det 20 år sedan terrorattacken mot World Trade Center och USA:s försvarshögkvarter Pentagon. 

Två flygplan flögs in i skyskraporna i New York, ett i Pentagon samt ytterligare ett plan blev kapat och störtade i Pennsylvania. Totalt 3.000 människor dödades.

Minnesmärken har uppförts på alla tre platser och USA:s president, Joe Biden, kommer att besöka alla tre under dagen, enligt SVT. Bidens vördnad för offren möts dock inte positivt av alla. En grupp överlevare, anhöriga och räddningspersonal motsätter sig Bidens deltagande då hemliga dokument om attacken ännu inte ska ha blivit släppta. George W Bush var sittande president när attacken ägde rum.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “20 år sedan terrorattacken i USA

 1. Sant. Historieundervisningen i svenska skolor är under all kritik. Jag är mycket intresserad av historia, både svensk och utländsk men det allra mesta i ämnet har jag lärt mig efter skoltiden.

  • Neo, du har en poäng, men det kanske tål att nämnas även i HB då terrordådet 11/9 förändrat världen inklusive Haparanda ordentligt. Alla som läser HB har noterat de rigorösa kontrollerna på flygplatserna, frågeformulär som ska fyllas i när man ska ha bankkort eller tom spelkort (där man får intyga att man ej finansierar terror mm), vidare har tom Haparanda påverkats (drabbats?) av att stora delar av befolkningen i Mellanöstern flyttat till Europa i takt med att diktaturer störtats (och ersatts av nya) efter USA och Bush störtade Saddamregimen vilket ledde till den ”arabiska våren”. Men som tur är kan man fortfarande läsa om nån renolycka i HB 🙂

   • Tror du inte att de trettio miljoner kronor som ska gå till det nya förintelsemuseet skulle kunna komma till bättre nytta än så?

    Håll ögonen öppna och se vad som pågår runt om oss i dag i stället för att låta dig distraheras av förintelsen!

    På tal om förintelsen är historieundervisningen i skolan (generellt, det kan finnas undantag) under all kritik – förintelsen hit och förintelsen dit – i princip ingenting om vår egen historia …

   • De 30 miljoner som staten planerar att spendera på ett nytt förintelsemuseum skulle kunna gå till någonting mer användbart.

    Det finns mycket som pågår runt omkring oss i dag som är mer angeläget att uppmärksamma än förintelsen.

    Dessutom borde historieundervisningen i skolorna fokusera mer på vår egen historia i stället för att under mer eller mindre hela högstadiet handla om förintelsen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.