fbpx

21.000 hektar skogsmark överförs till privata ägare

TORNEDALEN: 21.525 hektar skogsmark överförs från statliga Sveaskog till Naturvårdsverket för att användas som ersättningsmark till privata när deras egna skogar görs till naturreservat. Det kommer att späda på den skriande virkesbrist som redan råder i Norrbotten.

Detta gör Sveaskog på grund av riksdagsbeslut under 2022 och 2023.

Anledningen till att det ökar virkesbristen är att många privata skogsägare är medlemmar i Norra Skog som i sin tur säljer all sin massaved till den nya stora fiberfabriken i finska Kemi. Det slår mot massafabriken Billerud Karlsborg, även om de själva uppger att det inte är någon fara på taket.

Även sågverken påverkas

Men det slår också mot de norrbottniska sågverken som Jutos Timber i Teurajärvi och Tärendö samt Stenvalls sågverk på Seskarö, Lövholmen, Sikfors och Örarna utanför Luleå eftersom Norra Skog kör allt sågtimmer från sina avverkningar till de egna sågverken i Västerbotten.

Sveaskog hänvisar journalister till sin presstjänst när det gäller ytterligare fakta, men vi lyckades inte få kontakt med dem idag. Mer detaljer och kommentarer kommer i fredagens Haparandabladet.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “21.000 hektar skogsmark överförs till privata ägare

  1. Nu får allmänningen mera jaktmarker att sälja till oseriösa jägare som skjuter hejvilt omkring sig.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF