fbpx

29 miljoner till Norrbottens och Västerbottens utveckling

Hårt drabbade näringar och bredband är exempel på projekt som tillsammans får dela på cirka 29 miljoner kronor i EU-stöd. Beslutet togs i fredags vid prioriteringsmöte för strukturfondpartnerskapet för övre Norrland.

Covid-19-krisen har drabbat företagen i Norrbotten och Västerbotten hårt. Prioriteringen är därför inriktad på insatser som syftar till att stötta företag i Norrbotten och Västerbotten som drabbats av negativa effekter till följd av covid-19.

Projekt har prioriterats som ska bidra till en långsiktigt hållbar tillväxt för små och medelstora företag i regionen och med kapacitetsstärkande åtgärder öka konkurrenskraften hos små och medelstora företag inom besöksnäringen. Målsättningen är ökad digital mognad med fler attraktiva och hållbara produkter, utökat samarbete mellan företag och forskning så att branschen kan utvecklas positivt, uppger Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

– Besöksnäringen i regionen är en av de branscher som drabbats allra hårdast av Coronapandemin. Många företag är små och EU-finansieringen bidrar till den omställning som krävs för att företagen ska kunna utvecklas genom krisen konstaterar Helena Öhlund, strukturfondspartnerskapets ordförande.

Fakta: Strukturfondpartnerskapet: 

  • Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland är ett av åtta partnerskap i Sverige. Partnerskapet ska underlätta för gemensamma nationella och regionala prioriteringar mellan regional utvecklingspolitik, arbetsmarknadspolitik och EU:s sammanhållningspolitik.
  • Partnerskapet har till uppgift att prioritera bland godkända ansökningar till det regionala strukturfondsprogrammet och socialfondsprogrammet. Övre Norrland omfattar Norrbottens och Västerbottens län och EU-medlen omfattar ca två miljarder kronor för programperioden 2014-2020. Helena Öhlund är ordförande i Strukturfondspartnerskapet för programperioden 2014–2020.
  • Efter att partnerskapet gjort sina prioriteringar kommer Tillväxtverket som förvaltande myndighet att fatta de formella besluten för projektägarna.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF