fbpx

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Leif Taavola, Juoksengi, är en inbiten sportfiskeentusiast som fiskar i Torneälven sommar som vinter. Enligt honom hotar det dyra gemensamma svensk/finska fiskekortet att ta död på sportfisketraditionen och på sikt hota gemenskapen i byarna. Foto: Hasse Mella Stenudd


Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka Paasu, ordförande för de områdesgemensamma fiskekorten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

 1. Det är mantalsägarna som äger och har ägt fiskevattnen i respektive byalagsområde. Tidigare år betraktades det som ohemult att ta betalt men på grund av tillströmningen av utombys har man ansett det vara i sin ordning att ta betalt. Ännu inget svar om ifall vi fastighetsägare måste lösa kort.

  • Mark/mantalsägarna har inget ”frikort”. Däremot får dom del av pengarna fiskekorten drar in under förutsättning att dom ingår i samfälligheten/ mantalsförteckningen.

  • Det är helt sant. Markägarna har sålt sig till Mammon och skrivit avtal och släppt all makt över älven till andra krafter. Nu betraktar vi älven på håll och tänker på det som en gång varit.

 2. Fisket i Torneälven är inte fritt för någon som inte löst fiskekort. Endast barn under 15 år samt fiske med mete är undantaget. Det som Ilkka Paso säger att pengarna som fördelas ut efter fiskekortsförsäljningen bidrar till byarnas utveckling är tyvärr inte sant. Samfällighetsföreningarna är hårt styrda genom sina stadgar och väldigt begränsade till vad pengarna kan användas till och pengarna hamnar i stort avkortat i markägarnas fickor. Leif har helt rätt, att ungdomar, som kanske inte har mycket annat att änga sig åt i byarna, och som har ett intresse för fiske och kanske inte vågar gå ned till älven en vacker sommarkväll och dra en gädda eller abborre utan att bli jagade av Länsstyrelsens drönare är helt horribelt. Fisket efter lax/laxöring är en resurs som vi absolut måste värna om och den bör kosta för alla. Men fiske efter annan fisk bör vara som det alltid har varit. Fritt för alla.

 3. Allemanslagen infördes 1994. Nu har Borgarna urholkat den till oigenkännlighet. Markägarna anser sig nu äga till och med det som faller från skyn. Inte undra på att vi tvingas förgylla vår tillvaro med droger. Om man frågar AI om Allemansrätten då blir svaret föråldrat. Det är hög tid att uppdatera lagen. Inför samhällsavgifter på alla uppsatta swish anslag i vår natur. Använd intäkterna till och återställa vår natur till våra ungdomars bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Pajala Pride tioårsjubilar

Pajala Pride fyller tio år. Det firades med föreläsning, panelsamtal, fest och det sedvanliga pridetåget som stolt gick genom Pajala. Jubileet till ära så delades också det nyinstiftade Norrbottens Pridepris ut till Eva Rova och Per Johansson. 

Lyckat botemedel mot stillasittande

Cykling, kultur och historia visade sig vara en lyckosam kombination som drog många till evenemanget på Aunesgården. 

Tio år av stolthet i Pajala ska firas

Det är tio år sedan Tornedalen Pride såg dagens ljus. Detta ska firas rejält under marknadsveckan med nostalgisk klubbkväll, parad och andra aktiviteter. ”Vi ska fira och minnas var det startade ifrån”, säger projektledaren Rebecka Digervall. 

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer.