30-40 anställda vid Kaunis Iron sägs upp

PAJALA:

Kaunis Iron kommer att varsla om uppsägning av 30-40 personer bland lastbilsförare och tjänstepersoner. Anledningen är inte låga malmpriser, utan att brytningen i Tapuligruvan går in i en del som håller lägre malmhalter.

– Det minskade behovet av personal håller i sig så länge att det inte är möjligt att permittera. Vi tvingas tyvärr till uppsägningar, säger Klas Dagertun. Foto Kaunis Iron

– Brytningen i gruvan och anrikningsverket kommer att gå med full fart som vanligt. Men eftersom malmhalten nu sjunkit från 25-26 procent till 24-25 procent så innebär det att det produceras mindre färdiga produkter. Därmed minskar också transportbehovet från gruvan till Svappavaara. 2026 kommer malmhalten återigen att öka, säger VD Klas Dagertun.

Vägarbetena bidragande orsak

– 2023 blev ett rekordår för oss och vi producerade 2,3 miljoner ton färdiga produkter. I år räknar vi med att vi klarar två miljoner ton. Allt det här har vi känt till sedan länge genom våra omfattande prospekteringar och vi vet också att 2026 är vi nere i delar med högra malmhalter igen.

– En annan bidragande orsak är att de stora vägarbetena längs våra körsträckor nu håller på att bli färdiga. De har inneburit längre transporttider för varje lastbil och fler personal. Vi har tvingats köra på dåliga underlag och tillfälliga sidovägar med låga hastigheter. Dessutom har långa väntetider med lotsning förbi visa avsnitt ökat omloppstiden ytterligare på sträckan Kaunisvaara-Svappavaara, säger Klas Dagertun.

Facken har informerats

Facken har informerats men några förhandlingar har man inte hunnit med ännu. Chefer och ledningsgrupper på Kaunis Iron har också informerats under torsdagen och så vitt HB vet fick även personalen en SMS på torsdag eftermiddag.

Så det är alltså inte de låga malmpriserna som är orsaken?

– Nej, definitivt inte. Men naturligtvis innebär lägre malmpriser alltid att det är lite extra kämpigt för oss, säger Klas Dagertun.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “30-40 anställda vid Kaunis Iron sägs upp

  1. Ähh, lugna ner er. Tillfällig nedgång på transportbilar. Ljusare tider kommer!

  2. En Gruva är inget som är konstant och för evigt. Malmen varierar, efterfrågan varierar och priserna förändras.
    LKAB brottas med samma problem på malmbanan norra omloppet. De har ett lager i Kiruna som är enormt, de behöver inte alls producera lika mycket för att fylla tågen med färdigt material, samma för Kaunis. Mycket lagervaror efter urspårning så man behöver inte samma materialflöde dessutom är järnhalten en annan i den här delen av gruvan.

  3. Det som det lär svida för är de som lånat 500 till 1000tk för boendet.
    Med denna turbulens lär det svida.
    Men det fanns klara varingssignaler som man skall lyssna på och det är hur ägarna agerar, de statsar ej på byggden inte ens på bostäder denna logik borde var och en fatta vad det innebär på långsikt.
    Det verkar gå i repris folk köper hus för miljonen en repris från Northland

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.