fbpx

390 målare i strejk

Den 12 maj gick 390 målare runt om i Sverige ut i strejk.

Måleriföretagarna liksom målarna sa i fredags nej till medlarnas bud vilket innebar att målare på 22 arbetsplatser i landet, bland annat på två arbetsplatser i Luleå, har lagt ned penslarna.

En av de frågor som splittrar parterna är vilken kompetens som ska krävas för att anställas som målare enligt kollektivavtalet. Facket vill att kompetenskravet antingen ska styrkas med utlärlingsbetyg eller godkända arbetsprover. Arbetsgivarna vill att varje enskilt företag på egen hand utan några avtalsregleringar ska avgöra vilka som är målare utan några krav på kvalifikationer.

Med i fackets krav finns också avsättning till extra pension, graviditetslön, med mera.

Samma dag som första strejkvågen bröt ut lämnade Målarna över ett nytt varsel till arbetsgivarna. Det innebär att om parterna inte kommer överens om ett nytt avtal kommer ytterligare 488 medlemmar att tas ut i strejk den 24 maj.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “390 målare i strejk

  1. Jag gjorde en snabbkoll. En erfaren målare har bättre grundlön än en röntgensjuksköterska. Men då tjänar vi mer genom att vi arbetar mycket obekvämt. Jag vet inte om målare målar på natten.

    • Självklart ska man ha yrkesbevis/gesällbrev,utbildning för att få måla . Man har sett företag anställa folk från utlandet som ej varit ”målare” och svenska målare med utbildning har fått gå efter och rätta till felen. Svenskar måste vara utbildade men billig outbildade målare får jobben. Sverige idag

      • Så är det innom hela byggbranschen plockade med en man från Litauen som fått slut på soppa vid salmis förra hösten som jobbade för ncc och fick höra att han tjänade 110 kr timen

    • Kan inte annat än tycka att det är bedrövligt. Högskoleutbildad sjuksköterska med specialistutbildning och studielån ska väl inte ligga lägre än en gymnasieutbildad målare. Men…vilket kön har respektive yrke vanligtvis? Vi kan snacka hur mycket vi vill om jämställdhet. Inte finns den lönemässigt i alla fall. Byggnads och andra byggfack samt Metall (oerhört mansdominerade områden) har fått ordna det alldeles för bra med sossarnas goda minne, och vi undrar varför det är så dyrt att bygga nytt…?

      • Kinesen?kvinnliga målare har samma lön som manliga målare. Målarna arbetar ofta på ackord , stressigt och jobbigt. Se en målare eller någon annan i byggsvängen när dom uppnått pennsion hur deras kropp är.

        • Javisst, och manliga sjuksköterskor har lika usel lön som de kvinnliga. Men visst är väl ändå byggsvängen mansdominerad och har mycket högre lön än tex undersköterskor, som också ofta är ett slitsamt jobb. Klart man som målare ska ha en god arbetsmiljö, men det hänger ju inte samman med lönen, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.