fbpx

390 målare i strejk

Den 12 maj gick 390 målare runt om i Sverige ut i strejk.

Måleriföretagarna liksom målarna sa i fredags nej till medlarnas bud vilket innebar att målare på 22 arbetsplatser i landet, bland annat på två arbetsplatser i Luleå, har lagt ned penslarna.

En av de frågor som splittrar parterna är vilken kompetens som ska krävas för att anställas som målare enligt kollektivavtalet. Facket vill att kompetenskravet antingen ska styrkas med utlärlingsbetyg eller godkända arbetsprover. Arbetsgivarna vill att varje enskilt företag på egen hand utan några avtalsregleringar ska avgöra vilka som är målare utan några krav på kvalifikationer.

Med i fackets krav finns också avsättning till extra pension, graviditetslön, med mera.

Samma dag som första strejkvågen bröt ut lämnade Målarna över ett nytt varsel till arbetsgivarna. Det innebär att om parterna inte kommer överens om ett nytt avtal kommer ytterligare 488 medlemmar att tas ut i strejk den 24 maj.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “390 målare i strejk

 1. Jag gjorde en snabbkoll. En erfaren målare har bättre grundlön än en röntgensjuksköterska. Men då tjänar vi mer genom att vi arbetar mycket obekvämt. Jag vet inte om målare målar på natten.

  • Självklart ska man ha yrkesbevis/gesällbrev,utbildning för att få måla . Man har sett företag anställa folk från utlandet som ej varit ”målare” och svenska målare med utbildning har fått gå efter och rätta till felen. Svenskar måste vara utbildade men billig outbildade målare får jobben. Sverige idag

   • Så är det innom hela byggbranschen plockade med en man från Litauen som fått slut på soppa vid salmis förra hösten som jobbade för ncc och fick höra att han tjänade 110 kr timen

  • Kan inte annat än tycka att det är bedrövligt. Högskoleutbildad sjuksköterska med specialistutbildning och studielån ska väl inte ligga lägre än en gymnasieutbildad målare. Men…vilket kön har respektive yrke vanligtvis? Vi kan snacka hur mycket vi vill om jämställdhet. Inte finns den lönemässigt i alla fall. Byggnads och andra byggfack samt Metall (oerhört mansdominerade områden) har fått ordna det alldeles för bra med sossarnas goda minne, och vi undrar varför det är så dyrt att bygga nytt…?

   • Kinesen?kvinnliga målare har samma lön som manliga målare. Målarna arbetar ofta på ackord , stressigt och jobbigt. Se en målare eller någon annan i byggsvängen när dom uppnått pennsion hur deras kropp är.

    • Javisst, och manliga sjuksköterskor har lika usel lön som de kvinnliga. Men visst är väl ändå byggsvängen mansdominerad och har mycket högre lön än tex undersköterskor, som också ofta är ett slitsamt jobb. Klart man som målare ska ha en god arbetsmiljö, men det hänger ju inte samman med lönen, eller hur?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka