fbpx

41 konstaterade smittor i Haparanda förra veckan

Förra veckan, vecka 53 har 41 fall av covid-19 konstaterats i Haparanda. Det är mer än det dubbla jämfört med vecka 52 då 19 fall konstaterades.
I smittskyddsrapporten från vecka 53 skriver smittskyddsläkaren Anders Nystedt att ökningen i Haparanda är ogynnsam samt att en utredning kring spridningen är initierad.
Det är oklart huruvida det rör sig om en klusterspridning eller individuell spridning mellan individer. HB pratar med en biträdande smittskyddsläkare under måndagen då Nystedt är upptagen i möten, och denne saknar vetskap om nämnd utredning.
Läget i övriga gränskommunerna uppges vara lugnt. I Pajala konstaterades ett fall vecka 53 och i Övertorneå noll.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “41 konstaterade smittor i Haparanda förra veckan

 1. Att folk inte förstår att det är hemvändare i 20-30-årsåldern som tagit hit smittan och sedan festat med varandra. Det kan väl varje kotte räkna ut…

 2. Nu måste ansvariga stänga svensk-finska skolan och stänga gränsen till Findland innan det är försent. Läget är akut/alvarligt för invånare i Haparanda och Tornedalen. Inkompetens inom berörda myndigheter är skrämmande. Skärpning.

 3. Följde mitt barn till luftvägsmottagningen i Haparanda. Jämsides till mottagningen går kön till drop-in för covid-test, dvs dit man går när man själv har symtom.
  Döm av min förvåning när jag en timme senare ser samma person från den kön – handlandes inne på Maxi. Hur tänker man?

 4. Vid förra uppgången v 44 fann man orsaken (danskurs, gym samt smittad vakt på en restaurang). Är övertygad att man även löser orsaken denna gång. Med tanke på tidpunkten för nuvarande utbrott går det inte att förbigå de resor och sociala kontakterna som sker under julhelgerna. Dock visar utbrottet att vi kan inte slappna av, sänka garden utan nu speciellt gäller det att bara göra det absolut nödvändigaste, stanna hemma, inga sociala sammankomster, hålla avstånd, tvätta/sprita händerna (de som önskar använd munskydd). Det gäller att bryta den uppgående trenden, alltså några få veckor från och med nu och framåt. Nog sjutton ska vi väl kunna klara av det…….

 5. på annan plats i Svensk papperspress kan man läsa om den nya muterade varianten av covid 19 som sprids från tex Sydafrica…undrar då om det dyra vaccinet som köpts in även kan hjälpa mot dom nya muterade varianterna…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Söker samarbeten för fiskeprogram i Tornedalen

Ett tv-program som involverar Torneälven samt andra närliggande älvar i Norrbotten kan eventuellt komma att spelas in i sommar och nästa år. Produktionsteamet söker nu samarbete med  kommuner och lokala företag till programidén.

Broderade sina rötter

– Uppgiften började med att vi skulle ta fram bilder från våra rötter. Jag valde bilden där mormor och jag står på en trappa. För att få fram fler föremål och mer fakta fick jag kontakta släkten, säger Ann-Christine Haupt.

Vargen härjade bland renarna

Korju-, Tärendö- och Sattajärvi samebyar har följt en varg i spåren som skingrat renhjordar och dödat reflexmässigt. Hade Länsstyrelsen låtit samebyarna själv sköta skyddsjakten hade man redan kunnat utlysa julefrid, menar renskötaren Lasse Uusitalo måndag förmiddag.