fbpx

41 konstaterade smittor i Haparanda förra veckan

Förra veckan, vecka 53 har 41 fall av covid-19 konstaterats i Haparanda. Det är mer än det dubbla jämfört med vecka 52 då 19 fall konstaterades.
I smittskyddsrapporten från vecka 53 skriver smittskyddsläkaren Anders Nystedt att ökningen i Haparanda är ogynnsam samt att en utredning kring spridningen är initierad.
Det är oklart huruvida det rör sig om en klusterspridning eller individuell spridning mellan individer. HB pratar med en biträdande smittskyddsläkare under måndagen då Nystedt är upptagen i möten, och denne saknar vetskap om nämnd utredning.
Läget i övriga gränskommunerna uppges vara lugnt. I Pajala konstaterades ett fall vecka 53 och i Övertorneå noll.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “41 konstaterade smittor i Haparanda förra veckan

 1. Att folk inte förstår att det är hemvändare i 20-30-årsåldern som tagit hit smittan och sedan festat med varandra. Det kan väl varje kotte räkna ut…

 2. Nu måste ansvariga stänga svensk-finska skolan och stänga gränsen till Findland innan det är försent. Läget är akut/alvarligt för invånare i Haparanda och Tornedalen. Inkompetens inom berörda myndigheter är skrämmande. Skärpning.

 3. Följde mitt barn till luftvägsmottagningen i Haparanda. Jämsides till mottagningen går kön till drop-in för covid-test, dvs dit man går när man själv har symtom.
  Döm av min förvåning när jag en timme senare ser samma person från den kön – handlandes inne på Maxi. Hur tänker man?

  • Tyvärr är de många som är ute bland folk innan provsvaret kommit. Man blir bara så förbannad

 4. Vid förra uppgången v 44 fann man orsaken (danskurs, gym samt smittad vakt på en restaurang). Är övertygad att man även löser orsaken denna gång. Med tanke på tidpunkten för nuvarande utbrott går det inte att förbigå de resor och sociala kontakterna som sker under julhelgerna. Dock visar utbrottet att vi kan inte slappna av, sänka garden utan nu speciellt gäller det att bara göra det absolut nödvändigaste, stanna hemma, inga sociala sammankomster, hålla avstånd, tvätta/sprita händerna (de som önskar använd munskydd). Det gäller att bryta den uppgående trenden, alltså några få veckor från och med nu och framåt. Nog sjutton ska vi väl kunna klara av det…….

 5. på annan plats i Svensk papperspress kan man läsa om den nya muterade varianten av covid 19 som sprids från tex Sydafrica…undrar då om det dyra vaccinet som köpts in även kan hjälpa mot dom nya muterade varianterna…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.