fbpx

80 smittade i Haparanda förra veckan

Antalet smittade med covid-19 i Haparanda ökar lavinartat. Måndag till torsdag konstaterades 62 personer vara smittade i Haparanda. Under hela vecka två omfattar siffran så pass många som 80 personer.
Bara Kalix, 97, och Luleå, 220, har fler konstaterade fall än Haparanda förra veckan bland länets fjorton kommuner. I Haparanda har utbrottet av covid-19 medfört ett synnerligen allvarligt läge inom äldreomsorgen.
– Det är ett fortsatt ansträngt läge. I fredags hade vi 14 personer smittade som bor på äldreboenden, säger Sven Tornberg.

I vanlig ordning uppmanas allmänheten att följa de rekommendationer och restriktioner som finns.
– Minska era sociala kontakter på fritiden, håll er hemma och gå inte till någon för att hälsa på, säger Sven Tornberg.
En särskild uppmaning aviseras till ungdomar i övre tonåren.
– Åk inte många i samma epa-traktor och det här kanske inte är den bästa tiden för att samlas hemma hos varandra i ett litet rum. Umgås digitalt via telefonerna, det är vi ju bra på att göra idag ändå, säger Sven Tornberg.

I region Norrbottens rapport över vecka två från smittskyddet står det att incidens i länet ökar och att en kraftig ökning av antalet smittade syns i östra Norrbotten. Haparanda, Kalix, Överkalix och Övertorneå. I Pajala beskrivs läget som stabilt men dock höga tal. Pajala konstaterade sju fall förra veckan och Övertorneå 15. Belastningen på slutenvården uppges vara väldigt hög och vårdbehovet av covid-19-patienter är åter väldigt stort och i nivå med situationen i våras. Idag vårdas 42 personer med Covid-19 på sjukhus i länet, varav fem på IVA. Sammanlagt har 151 personer dött med bekräftad smitta.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

24 kommentarer på “80 smittade i Haparanda förra veckan

 1. Längre söderut i Riket förs diskussioner om det är tex allvarlig D-vitamin brist som orsakat sjukdomsfallen hos folk med svårighet att ta upp D-vitamin i vårt Solfattiga land .Undrar hur det är i Övre Norrland. Kanske smittan mattas av när solen kryper upp över horisonten…

 2. En intressant faktor är ju såklart hur många det är som testas, om man ska jämföra något. I de statistiker jag hittat från Sverige och Finland så har Finland testat ca 10-20.000 per dag de senaste veckorna. Sverige har under samma tid testat 30-40.000 per dag. Observera att detta är ett snitt, vissa dagar hade Finland under 10 och över 20 och detsamma gäller Sverige.

  En finsk läkare sa för någon dag sedan att Finland har väldigt bra testning eftersom de har så hög % positiva fall i de tester de tar. I mina ögon borde en hög andel positiva av de som testas innebära att många av de som inte testas även de är positiva. Om ett land testar 2 personer och får ett positivt fall borde ju väcka lite funderingar över resten av befolkningen.

  Jag har även hört och läst att det är väldigt krångligt med testning i Finland. Man behöver visst få en remiss för att få ta prov, vilket kan leda till att många drar sig från det även om de borde testa sig.

  • Det är mycket enkelt att testa i Finland. Människor är även mycket aktiva att gå till provtagning. Finland har lyckats mycket bättre än vi. Hoppas, att vi vinner ”Finnkampen” i vaccinering. Både Finland och Sverige har varit dåliga hittils. PS. Handdesi, mask, tvätta händer och avstånd hjälper.

 3. Palle Rungqvist, du verkar inte ha så bra lokalkännedom när du i tidigare kommentarsfält skrivit att du sett svenska bilar utanför alko i Torneå, då alko är inhyst i köpcentret kan du ju omöjligtvis veta vilka bilar som besöker vilka butiker? Du skriver även att det är mycket svenska bilar på Björkaområdet, inte så konstigt då Björkaområdet ligger på svenska sidan? Nä fäll ner locket och gör något vettigt av din fritid istället för att sitta här och sprida osanningar.

 4. Håller med: klappa igen totalt. Ska arbetsresor vara ok så skall det finnas klockan i tullen slut jobb plus restiden till tullen typ.
  Annars är finnarna på maxi, rusta snus och bolaget.

  Och svenskarna ska ha samma regler ingen behöver gå på TEX eller rajalla eller alko osv.
  Snälla jag vill ha bort denna smitta nu och det kan jag väl inte vara ensam om.

  Jag fick fräsa ifrån åt 4-5 killar på Maxi som sprang runt med parfymflaskor och sprayade på varandra = hemsk stank men respekten att hänga ihop för att sedan springa runt och leka på affärer gör mig sjukt arg och irriterad.

  Vi försöker verkligen handla Allt samtidigt och vet vi att någon annans ska på affären begär jag att den köper ut så jag också slipper in.

  Hade det varit min mamma som gått där när grabbarna lekte hade jag verkligen hoppas att någon tillkallat 112 för hon hade nog kollapsa med sina lungor.
  Men INGEN vågade stå bakom mig då dessa killar lekte. Flertalet vuxna vände på huvudet och gick åt andra hållet.

  Visst blev ett jädra gnällinlägg men vi måste hjälpas åt vi måste respektera medmänniskor annars kommer vi alla snart ha covid och sjukvården den kommer helt klart gå under och i värsta fall missa sjukdomar som kunnat bokas i tid men allt är covid nu.

  Va rädd om varandra.

 5. Våra kära från Södra Sverige hälsade oss i Tornedalen. Var alla försiktiga. Även när vi besöker i Luleå, Kalix, Umeå,… , kan vi ta med oss Covid-19. Risken finns även i Finland, men idag är vi mycket större risk för finnar. Om, om vi är i Finland, skall vi använda mask, handdesi och hålla avstånd. 50 st masker kostar 130 SEK. Använd handdesi när ni går in och kommer ut från affärer. Varför män är riktigt dåliga att ta sköta sin personligt Covid-19 hygien. Är det dumhet ellet likgiltighet ???

  • Kvinnor är inte mycket bättre inte. I den lokala mataffären har jag flera gånger fått gå åt sidan pga kvinnor i övre medelålder, ofta utan munskydd, som ska tränga sig framför vid någon hylla.

 6. Varför ser man kommunledningen alltsomoftast släntra över Torget till en lunchrestaurang, speciellt i dessa tider då kommunalrådet uppmanar andra att undvika alla typer av besök på bland annat äldreboenden, undvika att umgås med vänner och bara göra absolut nödvändiga besök, exempelvis i matvaruaffären? Samtidigt så kan inte personal i vissa kommunala verksamheter längre sitta och äta i avsedda personalutrymmen.

 7. Hur svårt är det att använda munskydd?? Speciellt äldre män går överallt utan det och tränger sig nära….

  • I Haparanda har jag mest noterat medelålders och äldre kvinnor som tränger sig. I Övertorneå verkar däremot just äldre män mer påflugna. Handspriten går de allra flesta bara förbi. Konstigt nog står många äldre personer och snyter sig i entréerna till livsmedelsbutikerna. Varför just där? Att folk använder munskydd på bussen sägs än så länge vara väldigt sällsynt, åtminstone i Övertorneå kommun.

 8. Varför kommer finnarna till Haparanda för att köpa snus och öl, även mat? Mycket finska bilar i Haparanda.
  Kan det till och med vara så att alla finländare söderifrån som åkte till finska fjällen över julhelgen stannade till i Haparanda för att lagra upp med snus och öl?

  • Vastaus löytyy, kun katsot peiliin! Voisit kyllä myös katsoa SVT:n sivuja. Ennen kaikkea pysy kotona, ellet siihen kykene, käytä maskia. Kyse ei ole maaottelusta vaan tavasta ottaa vastuu lähimmistä, kaikista muista. Jokainen elämä on tärkeää – Sinunkin!

 9. Oansvarigt att hålla Gränsskolan öppen.
  Lika trångt som vanligt, ingen skillnad har det blivit trots de ”så kallade” åtgärderna som bara är till för att lugna ner föräldrar.
  De ungdomar som ej klarar av att läsa på distans kan gå till skolan = färre barn, färre lärare. Och de som klarar av det kan läsa på distans.
  Det skulle lösa smittspridningen i skolan som finns, trots att de ansvariga försöker dämpa ner situationen.
  Det är en pandemi! Det är våra barn ni vill utsätta!!
  Hur ska dom kunna hålla avstånd när barnen i byarna ska åka i fulla bussar tillsammans, inte är det på fritiden mina barn blir smittade. Nej det är i skolan!

  • Att sätta en redan ansträngd lärarkår att undervisa både på distans och i klassrummet samtidigt känns som att beställa en lärarkris. Vi oroar oss redan för hur många som kommer sitta fast i väggen när detta är över.

 10. Varför kommer svenskarna för att köpa mat och sprit i Tornio. Mycket svenska bilar i Tornio. Nu måste gränsen stänga totalt.

  • Stäng gränsen för PalleRungkvist! han verkar ju åka över gränsen i skytteltrafik när han verkar ha koll på allt?

  • Håller med, stängas åt båda hållen, varken svennar eller finnar ska åka över nu för allas bästa.

  • Palle: Så du menar att det är mer svenska bilar i Finland än finska bilar tex utanför systemet och alla snusbutiker?

  • Ser och hör en massa finnar här i malmfälten som är här och jobbar, sen om man blir smittad här och åker tillbaks till finland och drar med sig corona är det svenskarnas fel ?, stanna i finland ni istället.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka