Framtidens löneadministration i Haparanda och Övertorneå

TORNEDALEN: Haparanda och Övertorneå kommuner ska inleda ett samarbete som innebär en gemensam löneadministration. Kommunerna kommer att ha en gemensam hantering av löneprocesserna med utgångspunkt från platsoberoende tjänster och hög digitaliseringsgrad. 

Att kommuner samarbetar inom löneadministration är inte något nytt men dock att ingen av kommunerna är värdkommun inom samarbetet är unik, enligt ett pressmeddelande från kommunerna.

– Vi är de två första kommunerna i landet som samarbetar om en gemensam löneadministration utan att någon av kommunerna är värdkommun. Vi är med på lika villkor, säger Niclas Asplund, HR-chef i Haparanda stad. – Det här är unikt i Sverige. Samarbete ger oss möjligheten att ligga i teknisk framkant och leda utvecklingen, fortsätter han. En gemensam, virtuell och platsoberoende löneadministration ska möjliggöra för kommunerna att samnyttja och säkra kompetens och specialistfunktioner. I förlängningen är ambitionen är att erbjuda fler parter att gå med i denna samverkan.

Den 1 januari inleds samarbetet.

– Tillsammans kan vi öka mervärdet och ta tillvara de synergieffekter som finns. Det finns otroligt mycket att vinna på det här samarbetet. Vi går en spännande framtid till mötes,  säger Lena Muskos, personalchef på Övertorneå kommun.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Framtidens löneadministration i Haparanda och Övertorneå

  1. detta är inte unikt på nått sätt. finns liknande samarbeten på ett 10-tal orter i landet. bara politiks populism mellan centerpartier i nämnda kommuner. Det är fakta.

  2. Samverkan i östra Norrbotten har pågått länge, resultatet har varit minimalt. Problemet är att dessa två kommuner är för små för att det ska bli en synbar effekt på kvalitet kompetens och kostnader. Man försökte ju göra precis det som beskrivs i artikeln för några år sedan då happis ötå ö-Kalix och kalix skulle ha en gemensam lönehantering. Det blev inget eftersom politikerna i övertorneå satte stopp ännu en gång.

  3. bra att små kommuner samarbetar med viss administration i dagens datoriserade samhälle, men glöm inte reservrutiner och backup för ev olägenheter

  4. Mobiltelefonerna hos kommunen verkar ju faktiskt funka bra. Lätt att få tag på folk där.

  5. Återstår att se om det blir likadant som med telefoner papperslösa kommun mm. Som har varit så framåt och nyttigt till kommunens verksamhet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.