fbpx

Framtidens löneadministration i Haparanda och Övertorneå

TORNEDALEN: Haparanda och Övertorneå kommuner ska inleda ett samarbete som innebär en gemensam löneadministration. Kommunerna kommer att ha en gemensam hantering av löneprocesserna med utgångspunkt från platsoberoende tjänster och hög digitaliseringsgrad. 

Att kommuner samarbetar inom löneadministration är inte något nytt men dock att ingen av kommunerna är värdkommun inom samarbetet är unik, enligt ett pressmeddelande från kommunerna.

– Vi är de två första kommunerna i landet som samarbetar om en gemensam löneadministration utan att någon av kommunerna är värdkommun. Vi är med på lika villkor, säger Niclas Asplund, HR-chef i Haparanda stad. – Det här är unikt i Sverige. Samarbete ger oss möjligheten att ligga i teknisk framkant och leda utvecklingen, fortsätter han. En gemensam, virtuell och platsoberoende löneadministration ska möjliggöra för kommunerna att samnyttja och säkra kompetens och specialistfunktioner. I förlängningen är ambitionen är att erbjuda fler parter att gå med i denna samverkan.

Den 1 januari inleds samarbetet.

– Tillsammans kan vi öka mervärdet och ta tillvara de synergieffekter som finns. Det finns otroligt mycket att vinna på det här samarbetet. Vi går en spännande framtid till mötes,  säger Lena Muskos, personalchef på Övertorneå kommun.

 

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Framtidens löneadministration i Haparanda och Övertorneå

 1. detta är inte unikt på nått sätt. finns liknande samarbeten på ett 10-tal orter i landet. bara politiks populism mellan centerpartier i nämnda kommuner. Det är fakta.

 2. Samverkan i östra Norrbotten har pågått länge, resultatet har varit minimalt. Problemet är att dessa två kommuner är för små för att det ska bli en synbar effekt på kvalitet kompetens och kostnader. Man försökte ju göra precis det som beskrivs i artikeln för några år sedan då happis ötå ö-Kalix och kalix skulle ha en gemensam lönehantering. Det blev inget eftersom politikerna i övertorneå satte stopp ännu en gång.

 3. bra att små kommuner samarbetar med viss administration i dagens datoriserade samhälle, men glöm inte reservrutiner och backup för ev olägenheter

 4. Mobiltelefonerna hos kommunen verkar ju faktiskt funka bra. Lätt att få tag på folk där.

 5. Återstår att se om det blir likadant som med telefoner papperslösa kommun mm. Som har varit så framåt och nyttigt till kommunens verksamhet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Smittoläget i Tornedalen

Det är svårt att jämföra smittspridningen i Sverige och Finland eftersom länderna rapporterar på olika sätt. Haparandabladet har därför räknat om siffrorna så att det går att jämföra smittoläget på båda sidorna av gränsen. Det visar sig att läget är

Sexåriga Ellinor fick covid-19

Det var ingen vanlig magsjuka som Ellinor, sex år, åkt på – vilket läkarna först trodde. Efter två negativa coronatester visade det tredje att hon hade drabbats av covid-19. 

Polisrazzia hos Haparandafiskare

15 gränspoliser från Skåne till Kiruna stormade  in i lokalen där 21 anställda hos yrkesfiskaren Thomas Innala höll på att bereda löjrom. De anställdas bilar blockerades och dörrarna vaktades. Incidenten var den senaste inslaget i en konflikt som nu pågått i 20 år.

Hur mår laxen i älven?

Dödligheten bland stigande lax i Torneälven har väckt oro i både Finland och Sverige sedan sommaren 2014, då fler döda laxar än normalt påträffades i vattenområdet. Förra veckan observerades flera sjuka laxar i älven, bland annat några som HB  fotade vid cementkajen i Haparanda.

Kliver ut ur skuggorna

I samband med lanseringen av Klas Barons tredje roman Hämnden gror (Kultur på gränsen), ger sig männen bakom aliaset till känna.

Efter den hårda kritiken: Kommunen agerar

Redan i juni berättade HB att nuvarande och tidigare arbetstagare på Haparanda kommun riktade skarp kritik mot enhetschefen Lena Asplund. Konsultbolaget Ernst & Young fick då  i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att genomföra en utredning av arbetsmiljön. Nu har kommunstyrelsen beslutat om åtgärder i enlighet med den utredningen.