fbpx

Nya patientavgifter från 1 april

NORRBOTTEN: Region Norrbotten höjer den 1 april en rad patientavgifter.

Bland annat kommer det nu att kosta:

• 300 kronor för besök i primärvård, specialistvård och besök/behandling som genomförs med distansöverbryggande teknik
• 400 kronor för besök på akutmottagning/jourcentral
• 600 kronor för besök på akutmottagning/jourcentral inklusive transport med vägambulans eller helikopter
• 400 kronor för uteblivet besök i primärvård, specialistvård. Men även för besök/behandling via distansöverbryggande teknik

• 200 kronor i egenavgift per enkel sjukresa med taxi

Bland övriga avgiftsförändringar kan nämnas det kommer att kosta 500 kronor per år för att låna andningshjälpmedel (CPAP) vid symptomgivande sömnapné.

Övriga avgiftsförändringar finns på Region Norrbottens hemsida.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Nya patientavgifter från 1 april

  1. Annbritt: Ja, tror faktiskt det. De flesta gnäller på avgifterna men köper skräp som man faktiskt kan klara sig utan.

  2. Sjukvårdsanställd…jaså, du tror alla har råd med denna höjning. Inte kan du göra den jämförelsen som du gör. Jag tror det finns massor av människor som inte har råd med detta. Det finns massor av pensionärer som inte ens har råd med att ta ut sin receptbelagda medicin. Helt sjukt att jämföra fortkörare med människor med liten inkomst. Din kommentar var kanske menat som ett aprilskämt. Hoppas verkligen det.

  3. Nog tror jag alla har råd med det. Har man råd att köra sin bil i 110km i timmen på 80 väg och 130-140km i timmen på 110 väg, då har man råd med patientavgifterna. Jag blir konstant omkörd när jag tar mig till och från sjukhuset i Kalix. Någon omtanke borde finnas till medtrafikanterna. Det finns så mycket lyxkonsumtion och slöseri i samhället. Sjukvård måste vi alla ha. Glad påsk!

  4. Hur kan Backgård, From och övriga gå och höja vårdavgifter i dessa tider när vi befinner oss i en pandemi som inte någon ännu vet ett slut på. Folket i länet kommer mer än någonsin att behöva uppsöka vårdinrättningar. Då går regionen och höjer priserna. Fullständigt ofattbart klumpigt. Backgård framställer sig som en större statsman med From vid sin sida. Regionens kleti och pleti, det är vad dom är med styrelsen i släptåg.

  5. Vad alla här gnäller om höjda avgifter.. det är självklart att landstingsanställda också behöver få löneförhöjningar, precis som alla andra!!

  6. När de nya styret i länet tog över upptäckte de att man hade ett underskott på 700 miljoner kronor. Detta var arvet efter decennier av socialdemokraturt styre. Skall underskottet rättas till eller skall man resonera att efter oss kommer syndafloden?

  7. I Haparanda betalar man numera 35,02% i skatt (inkl. kyrkoavg.)

    Där ingår bland annat kommunalskatt på 22,5% och landstingsskatt på 11,34%.

    Här finns andra skattetabeller att jämföra med:https://www.skattetabell.se/

    Vi betalar hög skatt och får lite tillbaks.

  8. patientavgifter Västra Götaland
    Ambulanstransport. Avgiftsfritt för barn och ungdomar till och med 19 år samt för personer fyllda 85 år: 150 kr

    Första besöket hos övriga specialistläkare efter remiss från specialist i allmänmedicin eller läkare som ingår i Vårdval Vårdcentral: 200 kr

    Besök på akutmottagning: 300 kr.

    Ersättning för privat bil är 1,85 kr/km. Du får ersättning för den del av kostnaden som överstiger egenavgiften. Egenavgiften är 100 kr per enkel resa.

    https://www.1177.se/vastra-gotaland/sa-fungerar-varden/kostnader-och-ersattningar/patientavgifter-i-vastra-gotaland/

  9. Fy sjutton…det kostar att bli sjuk. Kommer ju lämpligt så här i Corona tider. Tack region Norrbotten.

  10. Nu får väl detta svammel räcka!! Höjer avgifter?! Börja med att sänka arvodet hos de politiker och styrelsemedlemmar som sitter där istället Så bekostas detta utav skattebetalrna.. å vad irriterad jag blir!!

  11. ja då är det dags för högre löner och fler inköp av datorer och möbler åt landstingsråden. och sen tycker jag att höjer man egenavgiften skall man också se över vad det kostar för den enskilde att ta sig till sjukhuset vi kan inte ta bussen allihop.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger

Haparandas elever välkomnades tillbaka

På Aspstrandens skola välkomnades nya och gamla elever tillbaka efter sommaren av en sjungande lärarkår och ett hjärtligt tal av rektor Jarko Tuisku. 

En skärgårdsälskande sjöräddare med påbrå

Salmisbon Ida Svanberg är nybliven sjöräddare och en av få kvinnliga sjöräddare som finns inom ideella Svenska sjöräddningssällskapet. ”Det känns bra att känna att man kan bidra, inte minst till att fler vågar sig ut i vår vackra skärgård”, säger

Intresset för Norrbotten som turistmål ökar

Med säsongen i hamn har skärgårdsentreprenören Kim Innala goda förhoppningar för turistnäringen i Haparandas skärgård. Han har märkt en ökning av finländska och internationella turister i år, men menar att semestersäsongen gärna kan förlängas för att locka mer sydeuropeiska gäster.