fbpx

Nya patientavgifter från 1 april

NORRBOTTEN: Region Norrbotten höjer den 1 april en rad patientavgifter.

Bland annat kommer det nu att kosta:

• 300 kronor för besök i primärvård, specialistvård och besök/behandling som genomförs med distansöverbryggande teknik
• 400 kronor för besök på akutmottagning/jourcentral
• 600 kronor för besök på akutmottagning/jourcentral inklusive transport med vägambulans eller helikopter
• 400 kronor för uteblivet besök i primärvård, specialistvård. Men även för besök/behandling via distansöverbryggande teknik

• 200 kronor i egenavgift per enkel sjukresa med taxi

Bland övriga avgiftsförändringar kan nämnas det kommer att kosta 500 kronor per år för att låna andningshjälpmedel (CPAP) vid symptomgivande sömnapné.

Övriga avgiftsförändringar finns på Region Norrbottens hemsida.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Nya patientavgifter från 1 april

 1. Annbritt: Ja, tror faktiskt det. De flesta gnäller på avgifterna men köper skräp som man faktiskt kan klara sig utan.

 2. Sjukvårdsanställd…jaså, du tror alla har råd med denna höjning. Inte kan du göra den jämförelsen som du gör. Jag tror det finns massor av människor som inte har råd med detta. Det finns massor av pensionärer som inte ens har råd med att ta ut sin receptbelagda medicin. Helt sjukt att jämföra fortkörare med människor med liten inkomst. Din kommentar var kanske menat som ett aprilskämt. Hoppas verkligen det.

 3. Nog tror jag alla har råd med det. Har man råd att köra sin bil i 110km i timmen på 80 väg och 130-140km i timmen på 110 väg, då har man råd med patientavgifterna. Jag blir konstant omkörd när jag tar mig till och från sjukhuset i Kalix. Någon omtanke borde finnas till medtrafikanterna. Det finns så mycket lyxkonsumtion och slöseri i samhället. Sjukvård måste vi alla ha. Glad påsk!

 4. Hur kan Backgård, From och övriga gå och höja vårdavgifter i dessa tider när vi befinner oss i en pandemi som inte någon ännu vet ett slut på. Folket i länet kommer mer än någonsin att behöva uppsöka vårdinrättningar. Då går regionen och höjer priserna. Fullständigt ofattbart klumpigt. Backgård framställer sig som en större statsman med From vid sin sida. Regionens kleti och pleti, det är vad dom är med styrelsen i släptåg.

 5. Vad alla här gnäller om höjda avgifter.. det är självklart att landstingsanställda också behöver få löneförhöjningar, precis som alla andra!!

 6. När de nya styret i länet tog över upptäckte de att man hade ett underskott på 700 miljoner kronor. Detta var arvet efter decennier av socialdemokraturt styre. Skall underskottet rättas till eller skall man resonera att efter oss kommer syndafloden?

 7. I Haparanda betalar man numera 35,02% i skatt (inkl. kyrkoavg.)

  Där ingår bland annat kommunalskatt på 22,5% och landstingsskatt på 11,34%.

  Här finns andra skattetabeller att jämföra med:https://www.skattetabell.se/

  Vi betalar hög skatt och får lite tillbaks.

 8. patientavgifter Västra Götaland
  Ambulanstransport. Avgiftsfritt för barn och ungdomar till och med 19 år samt för personer fyllda 85 år: 150 kr

  Första besöket hos övriga specialistläkare efter remiss från specialist i allmänmedicin eller läkare som ingår i Vårdval Vårdcentral: 200 kr

  Besök på akutmottagning: 300 kr.

  Ersättning för privat bil är 1,85 kr/km. Du får ersättning för den del av kostnaden som överstiger egenavgiften. Egenavgiften är 100 kr per enkel resa.

  https://www.1177.se/vastra-gotaland/sa-fungerar-varden/kostnader-och-ersattningar/patientavgifter-i-vastra-gotaland/

 9. Fy sjutton…det kostar att bli sjuk. Kommer ju lämpligt så här i Corona tider. Tack region Norrbotten.

 10. Nu får väl detta svammel räcka!! Höjer avgifter?! Börja med att sänka arvodet hos de politiker och styrelsemedlemmar som sitter där istället Så bekostas detta utav skattebetalrna.. å vad irriterad jag blir!!

 11. ja då är det dags för högre löner och fler inköp av datorer och möbler åt landstingsråden. och sen tycker jag att höjer man egenavgiften skall man också se över vad det kostar för den enskilde att ta sig till sjukhuset vi kan inte ta bussen allihop.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.