fbpx

Begränsar läkemedelsuttag för att motverka bristsituation

TORNEDALEN: Regeringen beslutade den 1 april att begränsa mängden läkemedel som ett öppenvårdsapotek får lämna ut, efter en begäran från Läkemedelsverket. Begränsningen motsvarar ett uttag som ska täcka doseringsbehovet för upp till 90 dagar. Beslutet gäller alla läkemedel som förskrivs recept.

Beslutet innebär också att två tredjedelar av läkemedelsuttaget ska ha förbrukats innan ett ytterligare uttag får hämtas ut. Bakgrunden till beslutet är att säkerställa en jämlik distribution av tillgängliga läkemedel samt motverka att en brist på läkemedel uppstår till följd av hamstring.
– Bygg inte upp lager hemma, lager ska vara på apoteken så vi ser till att de används på bästa sätt, om alla börjar bygga upp lager för ett år framåt så kommer vi definitivt att få problem, säger Markus Sjökvist, kommunikationschef på Apoteket ab.
Ännu ingen brist
Markus Sjökvist uppger att tillgången på läkemedel är god just nu och att det ser likadant ut över hela landet på de apotek som ingår i Apoteket ab.
Om tillgången på läkemedel motsvarar efterfrågan framöver är inte något som går att ställa en säker prognos på i nuläget. Produktionskedjan för tillverkning av läkemedel är lång och komplex. Många företag i olika länder är involverade i tillverkningsprocessen.
– Vi har ju en begränsad svensk tillverkning på läkemedel. Vissa preparat kommer vi ha mycket av och färre av andra preparat som tillverkas i andra länder och det blir svårare att importera när gränser stänger, eller att aktiva substanser som tillverkas i Kina och Indien inte tillverkas lika snabbt om de har problem med sin produktion, säger Markus Sjökvist.
Finns det en risk för att läkemedel tar slut helt och hållet utan att det finns några alternativ?
– Den risken finns ju men hur stor den är det vet jag inte. Vi lever ju i en galen tid, länder agerar och det som inte var tänkbart ena veckan är fullt genomförbart nästa vecka. I Indien har man just nu en lockdown som gäller befolkningen i hela landet. Vad det betyder för indisk läkemedelsindustri vågar jag inte säga just nu, det kan vara så att den allt jämt klarar av att hålla öppen eller så är den stängd, och står den stängd länge så kommer vi att uppleva brister efter ett tag, säger Markus Sjökvist.

Det här säger läkemedelsverket 

Läkemedelsverket ser i dagsläget ingen brist på läkemedel i Sverige men en ökad efterfrågan kan leda till en bristsituation, särskilt om så kallad hamstring av läkemedel sker.

– Därför ändrar vi på att man inte får plocka ut läkemedel för mer än tre månader, och det är för att det ska räcka till alla som behöver. Det är en aktiv åtgärd för att vi inte ska hamna i en framtida bristsituation, säger Pinelopi Lundquist, gruppchef på Läkemedelsverket.
Eftersom att efterfrågan på läkemedel ökar globalt och på grund av förväntade störningar i produktion och transport så är risken stor för en kommande bristsituation, ser Läkemedelsverket.
– Många delar i försörjningskedjan är beroende av varandra och blir det stopp i någon del så kan det påverka tillgången och här ser vi att det är en relativt hög risk för det, säger Pinelopi Lundquist.
Läkemedelsverket har en lista med så kallade restnoteringar. Ett läkemedel kallas restnoterat när en läkemedelstillverkare rapporterat de inte kan tillhandahålla ett läkemedel för den svenska marknaden. Listan innehåller pågående och kommande restnoteringar som har anmälts sedan 7 februari 2018. Listan uppdateras en gång dagligen och den 9 april fanns 472 restnoterade läkemedel med på listan.
– Alla restnoteringar betyder inte att det blir en brist. På listan finns specifika varumärken som tillverkaren kan ha svårt att tillhandahålla, men det betyder inte att dessa inte finns i lager på apoteken. Dessutom finns det oftast andra alternativ, säger Pinelopi Lundquist.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Begränsar läkemedelsuttag för att motverka bristsituation

  1. Klicka på apoteket.se så slipper ni gråa blotta er.
    Era piller kan samsas tätt intill reklamen i brevlådan.
    Det mesta levereras så utan extra kostnader.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Busschauffören sprider glädje till skolbarnen

Busschauffören Bengt Pesula som kör skolbuss mellan Salmis och Nikkala har visat sig vara en riktig glädjespridare. Ibland är han utklädd till häxa, ibland till lucia och i förra veckan var han tomte. 

Johanna fann sitt drömyrke

Olika händelser ledde Johanna Wennerström till den livslånga uppgiften som diakon. 

Underbart är kort vid iskall Strandplan

Under den tidiga fredagskvällen firas en motorburen Lucia med depåstopp och enklare förtäring vid Strandplan. Detta efter att en julklädd kortege rullat längs raggarrutt utstakad av gänget bakom stora Classic Motor Meet. 

Skönsjungande barn spred varm julkänsla

I torsdags fick Hemstrandens seniorboende välkommet besök av en grupp barn från fritidshem vid Aspstrandens skola. 

När solen kom till Tomteland

Julsånger stiger under torsdagskvällen upp från borden i den stora, julutsmyckade matsalen i Tomtemagasinet i Juhonpieti. I det mörkaste Kaamosmörkret strålar solen klart och glatt. Det är Solskensvännerna som tillsammans med Pajala församling besöker tomtens hemvist. 

Nu är nya hotellet redo

Nu intar de första gästerna Matarengi Lodge, som tidigare var Hotell Tornedalia. Detta är turistföretaget Explore the Norths senaste turistsatsning. HB följde med på en visning några dagar innan franska turister intar hotellet. 

Tankar om landsbygdsutveckling

Under den kylslagna lördagsförmiddagen invigdes en ny station med bensintank som vore den en kyrka mitt i byn. HB talar med Carin Kerttu, främst bland jämlikar hos näringslivsorienterade Karl Gustav utveckling. 

Iskallt för elever och lärare på Laestadiusskolan

Eleverna sitter med täckjackorna på och lärarna är omsvepta av plädar. På Laestadiusskolan är det 16 grader inomhus. ”Jag blir lila om fingrarna och läpparna”, säger en av eleverna. ”Vi har anlitat en konsult som lokaliserat felet och hoppas snarast