Över 80 procent av befolkningen har anpassat sitt vardagsliv under pandemin för att minska risken för smittspridning. Det visar undersökningar som Folkhälsomyndigheten gjort under våren.
Folkhälsomyndigheten har genom enkätundersökningar följt befolkningens beteendeförändringar och upplevelse av oro sedan covid-19 klassades som en pandemi. Detta för att få kunskap om hur råden som myndigheten rekommenderar förstås och tas emot samt hur befolkningen ändrar sitt beteende. Resultaten visar bland annat att över 80 procent av befolkningen har anpassat vardagslivet på grund av coronaviruset.
I maj-juni uppger nästan nio av tio (86-87 procent) av de dessa att de hållit avstånd till andra både inomhus och utomhus. En stor andel uppger också att de undviker att resa med kollektiva färdmedel och att vistas på platser med mycket folk. Vidare uppger en majoritet (76 procent) att de har den information de behöver om myndigheternas hantering av coronaviruset, skriver Folkhälsomyndigheten på hemsidan.
Under våren har drygt en tredjedel av de som uppger att de anpassat sitt vardagsliv arbetat hemifrån, något som bland annat minskat trycket på kollektivtrafiken. Undersökningen visar även att andelen personer som upplever oro för sin egen hälsa minskar, från 36 procent vecka 17 till 30 procent vecka 25.