Barn under två år bör inte använda digitala medier alls och äldre barn bör inte komma upp i mer än max tre timmars skärmtid per dygn.
Mobiler och surfplattor bör dessutom lämnas utanför sovrummet nattetid.
Detta är några av Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skärmanvändning för barn och unga, som har tagits fram på uppdrag av regeringen.
Syftet med rekommendationerna är att de ska främja en bättre balans mellan skärmtid och andra viktiga delar i livet som fysisk aktivitet, sömn och andra hälsofrämjande aktiviteter, samt minska exponeringen för olämpligt innehåll.
– Rekommendationerna är i första hand ett stöd för föräldrar och vuxna som finns i barnens närhet men också för barn och unga själva, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Enligt myndigheten visar forskning att hög användning av digitala medier kan leda till sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen. ”Barn och unga bekräftar också att det är lätt att fastna i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet”.
1 kommentar på “Nya tumregler för skärmtid”
Det är jättefint att man forskar i ämnen, men det här kan nog dom flesta, även de utan högskolepoäng räkna ut.
Den stora utmaningen är att få föräldrarna att vara förebild till barnen.
För barn gör inte som vuxna säger, dom gör som dom vuxna gör.
Om den vuxne plockar fram skärmen då man är uttråkad (jag inräknad), så är det svårt att motivera barnet att använda sin fantasi då de har tråkigt.
Jag vågar sticka ut hakan och påstå att skärmarna har stor inverkan på de dåliga skolresultaten också, alltså inte endast skärmanvändning under skoltid. Osäker om någon forskare kopplat ihop det ännu?
Den ökade psykiska ohälsan hos både unga och vuxna…?