Polisrazzia hos Haparandafiskare

Kompanjonerna Ingvar Lerdin och Thomas Innala lastar tillbaka fiskbehållare i båten, trötta efter 14 timmar i grov sjö, snöfall och kyla på Bottenviken.

15 gränspoliser från Skåne till Kiruna stormade i oktober in i lokalen där 21 anställda hos yrkesfiskaren Thomas Innala höll på att bereda löjrom. De anställdas bilar blockerades och dörrarna vaktades. Incidenten var den senaste inslaget i en konflikt som nu pågått i 20 år.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Polisrazzia hos Haparandafiskare

  1. Om staten förlorar några kronor så är det nästan dödsstraff för den som begått det, om det bara handlar om en liten missräkning spelar ingen roll. Men om staten lurar skattebetalarna så blir straffet enbart höjda löner för förövarna… Att se en centerpartist kunna sjukskriva sig för att folket fick reda på vem sambon var känns konstigt då cancerpatienter måste jobba vid sidan av sin sjukdom den sista tiden av sitt liv bara för att överleva dom sista dagarna… Det är skillnad på folk och folk. Har man myndighetsfolk som sin högra hand så finns det aldrig en chans att bli fälld.

  2. Det är bra att kontrollera mer i vårt land! Vi har gott om kriminella skojare! En del skojare tror sig vara betydande krafter om de lyckas med sina bedrifter för att undkomma samhällets solidariska krav, dock fastnar dom oftast i sina nät förr eller senare! Beviskraven är höga i vårt demokratiska land och det är bra!

  3. När Gränspolisen gör ett tillslag så handlar det om andra saker än löjfiske resten får ni lista ut själva.

    • Gränspolisen skriver man. Inte Skatteverket eller Fiskeristyrelsen etc. Kan det möjligen handla om misstänkt illegal invandrad arbetskraft? Det får väl utredningen visa…

  4. Att år efter år ta upp fisken som ska föröka sig kan bara leda till ett minskat bestånd.

    Fiska fisk som inte får fiskas, på otillåten tid och plats, med otillåtna metoder. Sälja den svart.

    Nej, allt för mycket av fisket är inte hållbart och dessutom på många sätt olagligt.
    Bra att det övervakas. Sätt dit de som bryter mot lagen.

  5. Slöseri med skattemedel och lustigt att det räcker med pengar till sådant här. När stora kriminella knarkligor exempelvis fortsätter med sitt.

    Men det är norrländska jantelagen och ei se kannate som gäller här.

    Ingen får ha det bättre än andra. Om någon försöker med något är det avundsjukan som gäller, speciellt om den där någon är från någon annan ort.

    • Känner så väl igen nedanstående ord efter en fyraårig vistelse i Haparanda.

      Men det är norrländska jantelagen och ei se kannate som gäller här.

      Ingen får ha det bättre än andra. Om någon försöker med något är det avundsjukan som gäller, speciellt om den där någon är från någon annan ort.

  6. Man tar all löja som fiskarna själva säger att de plockar upp ur havet och sedan jämför med hur mycket löjrom som säljs i bokföringen. Då blir det bara 1 på 30 som är en hona. Alla fattar att de inte är sant. Ingen rök utan eld.

  7. Vad kostar det här oss skattebetalare? Är det bara fiskare uppe i norr som granskas (trakasseras tycker jag) på detta sätt? De behandlas som gangsters i en gangsterfilm…Det känns som att HaV gör så här för att göra sig själva ”viktiga” för beslutsfattare…Hoppas fiskarna får ersättning för förstörd fisk o löjrom (plussa på det på oss skattebetalare)…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.