Nya omsorgsboendet – en mycket dyr affär

HB har jämfört med Björknäsgården i Boden (bilden) för vårdtagare med särskilda behov sägs vara ett av Sveriges modernaste. Byggandet av ett liknande omsorgsboende i Haparanda blir minst 48 procent dyrare. Foto: Norlandia

Haparanda kommun ska bygga ett omsorgsboende med 80 lägenheter till en kostnad av 257 miljoner kronor. Haparandabladet har granskat byggprojektet genom att göra en egen kalkyl och jämföra med ett liknande projekt, och kommit fram till att det hade kunnat bli betydligt billigare.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Nya omsorgsboendet – en mycket dyr affär

  1. de är väl så att k-rådet tornberg vill ha ett monument efter sig som visar att han har gjort nått vettigt under dom här fyra åren, innan han lämnar makten vid kommande val. men som högerliberal som han är, förutom när de gällar jordbrukspolitiken, (ingen konkurrens där inte) så kommer det att vara ett krav att privata intressen sköter driften oavsett att de blir dyrare för kommunen.

  2. Haparanda har så mycket skulder vilket gör att det blir dyrt att bygga nytt. De får inga förmånliga lån.

  3. Beroende på hur man väljer dels nivån för jämförelse, dels kriterierna för jämförelse, så blir resultaten därefter. Enbart själva slutnotan är därför i sig inte jämförbar. Ta kravspecifikationerna, se vad som i verkligheten genomfördes/byggdes, etc, etc och jämför därefter.

    • Precis, det är som att du säger att min villa kostade bara 1 miljon att bygga när min kostade 2 miljoner.

  4. Så sant så…blir ett skapligt pris per kvadratmeter.. om byggbudgeten håller…men men det är säkert räknat med att dom boende skall ha rätt till bostadsbidrag…

    • Ta unga arbetslösa att bygga så blir det billigare med effektivare arbets dagar. Byggentreprenörer blåser komunen igen på stora pengar och till slut skattebetalarna.

  5. 1. Bodens kommun har mest troligt en något större organisation att hålla i en sådan speciell upphandling som Konkurrenspräglad dialog är.

    2. Är det verkligen så bra byggt som det verkar? I en artikel från NSD 5 april 2020 går att läsa att flertalet av de skall-krav som kommunen ställt inte har uppfyllts. T.ex. saknas handfat i flera utrymmen där det ska vara, en öppen spis saknas även den.

    3. Det är ju inte Bodens kommun som i slutändan byggt äldreboendet. Hur ser de månatliga kostnaderna ut där? Enligt NSD igen så blir den årliga omsorgskostnaden 79 miljoner.

    Man kan bygga billigt, men då kanske man får tumma på kvalitet och krav. Och eftersom det är ett privat bolag som driftar äldreboendet så ska det mest troligt tjäna sina pengar någonstans ändå…

  6. Klagas alltid på att det inte byggs nytt…SEN när man väl bygger är det för dyrt.

    Trevlig helg era gnäll/dystra människor….

    • Jag tycker det är förvånansvärt att en journalist inte tar reda på fakta innan han publicerar en så negativ artikel som denna? Var är källkritiken?
      Nej, Lars Pekka, ta reda på rätt fakta innan du lägger ut dina negativa gissningar innan publiceringar som dessa, tack. Herr Google har inte alltid rätt svar på dina konspirationsteorier. Hoppas du får svar från rätt källa innan tisdagens artikel.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.