fbpx

Nya omsorgsboendet – en mycket dyr affär

HB har jämfört med Björknäsgården i Boden (bilden) för vårdtagare med särskilda behov sägs vara ett av Sveriges modernaste. Byggandet av ett liknande omsorgsboende i Haparanda blir minst 48 procent dyrare. Foto: Norlandia

Haparanda kommun ska bygga ett omsorgsboende med 80 lägenheter till en kostnad av 257 miljoner kronor. Haparandabladet har granskat byggprojektet genom att göra en egen kalkyl och jämföra med ett liknande projekt, och kommit fram till att det hade kunnat bli betydligt billigare.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Nya omsorgsboendet – en mycket dyr affär

 1. de är väl så att k-rådet tornberg vill ha ett monument efter sig som visar att han har gjort nått vettigt under dom här fyra åren, innan han lämnar makten vid kommande val. men som högerliberal som han är, förutom när de gällar jordbrukspolitiken, (ingen konkurrens där inte) så kommer det att vara ett krav att privata intressen sköter driften oavsett att de blir dyrare för kommunen.

 2. Haparanda har så mycket skulder vilket gör att det blir dyrt att bygga nytt. De får inga förmånliga lån.

 3. Beroende på hur man väljer dels nivån för jämförelse, dels kriterierna för jämförelse, så blir resultaten därefter. Enbart själva slutnotan är därför i sig inte jämförbar. Ta kravspecifikationerna, se vad som i verkligheten genomfördes/byggdes, etc, etc och jämför därefter.

  • Precis, det är som att du säger att min villa kostade bara 1 miljon att bygga när min kostade 2 miljoner.

 4. Så sant så…blir ett skapligt pris per kvadratmeter.. om byggbudgeten håller…men men det är säkert räknat med att dom boende skall ha rätt till bostadsbidrag…

  • Ta unga arbetslösa att bygga så blir det billigare med effektivare arbets dagar. Byggentreprenörer blåser komunen igen på stora pengar och till slut skattebetalarna.

 5. 1. Bodens kommun har mest troligt en något större organisation att hålla i en sådan speciell upphandling som Konkurrenspräglad dialog är.

  2. Är det verkligen så bra byggt som det verkar? I en artikel från NSD 5 april 2020 går att läsa att flertalet av de skall-krav som kommunen ställt inte har uppfyllts. T.ex. saknas handfat i flera utrymmen där det ska vara, en öppen spis saknas även den.

  3. Det är ju inte Bodens kommun som i slutändan byggt äldreboendet. Hur ser de månatliga kostnaderna ut där? Enligt NSD igen så blir den årliga omsorgskostnaden 79 miljoner.

  Man kan bygga billigt, men då kanske man får tumma på kvalitet och krav. Och eftersom det är ett privat bolag som driftar äldreboendet så ska det mest troligt tjäna sina pengar någonstans ändå…

 6. Klagas alltid på att det inte byggs nytt…SEN när man väl bygger är det för dyrt.

  Trevlig helg era gnäll/dystra människor….

  • Jag tycker det är förvånansvärt att en journalist inte tar reda på fakta innan han publicerar en så negativ artikel som denna? Var är källkritiken?
   Nej, Lars Pekka, ta reda på rätt fakta innan du lägger ut dina negativa gissningar innan publiceringar som dessa, tack. Herr Google har inte alltid rätt svar på dina konspirationsteorier. Hoppas du får svar från rätt källa innan tisdagens artikel.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.