fbpx

Nya omsorgsboendet – en mycket dyr affär

HB har jämfört med Björknäsgården i Boden (bilden) för vårdtagare med särskilda behov sägs vara ett av Sveriges modernaste. Byggandet av ett liknande omsorgsboende i Haparanda blir minst 48 procent dyrare. Foto: Norlandia

Haparanda kommun ska bygga ett omsorgsboende med 80 lägenheter till en kostnad av 257 miljoner kronor. Haparandabladet har granskat byggprojektet genom att göra en egen kalkyl och jämföra med ett liknande projekt, och kommit fram till att det hade kunnat bli betydligt billigare.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Nya omsorgsboendet – en mycket dyr affär

 1. de är väl så att k-rådet tornberg vill ha ett monument efter sig som visar att han har gjort nått vettigt under dom här fyra åren, innan han lämnar makten vid kommande val. men som högerliberal som han är, förutom när de gällar jordbrukspolitiken, (ingen konkurrens där inte) så kommer det att vara ett krav att privata intressen sköter driften oavsett att de blir dyrare för kommunen.

 2. Haparanda har så mycket skulder vilket gör att det blir dyrt att bygga nytt. De får inga förmånliga lån.

 3. Beroende på hur man väljer dels nivån för jämförelse, dels kriterierna för jämförelse, så blir resultaten därefter. Enbart själva slutnotan är därför i sig inte jämförbar. Ta kravspecifikationerna, se vad som i verkligheten genomfördes/byggdes, etc, etc och jämför därefter.

  • Precis, det är som att du säger att min villa kostade bara 1 miljon att bygga när min kostade 2 miljoner.

 4. Så sant så…blir ett skapligt pris per kvadratmeter.. om byggbudgeten håller…men men det är säkert räknat med att dom boende skall ha rätt till bostadsbidrag…

  • Ta unga arbetslösa att bygga så blir det billigare med effektivare arbets dagar. Byggentreprenörer blåser komunen igen på stora pengar och till slut skattebetalarna.

 5. 1. Bodens kommun har mest troligt en något större organisation att hålla i en sådan speciell upphandling som Konkurrenspräglad dialog är.

  2. Är det verkligen så bra byggt som det verkar? I en artikel från NSD 5 april 2020 går att läsa att flertalet av de skall-krav som kommunen ställt inte har uppfyllts. T.ex. saknas handfat i flera utrymmen där det ska vara, en öppen spis saknas även den.

  3. Det är ju inte Bodens kommun som i slutändan byggt äldreboendet. Hur ser de månatliga kostnaderna ut där? Enligt NSD igen så blir den årliga omsorgskostnaden 79 miljoner.

  Man kan bygga billigt, men då kanske man får tumma på kvalitet och krav. Och eftersom det är ett privat bolag som driftar äldreboendet så ska det mest troligt tjäna sina pengar någonstans ändå…

 6. Klagas alltid på att det inte byggs nytt…SEN när man väl bygger är det för dyrt.

  Trevlig helg era gnäll/dystra människor….

  • Jag tycker det är förvånansvärt att en journalist inte tar reda på fakta innan han publicerar en så negativ artikel som denna? Var är källkritiken?
   Nej, Lars Pekka, ta reda på rätt fakta innan du lägger ut dina negativa gissningar innan publiceringar som dessa, tack. Herr Google har inte alltid rätt svar på dina konspirationsteorier. Hoppas du får svar från rätt källa innan tisdagens artikel.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Broderade sina rötter

– Uppgiften började med att vi skulle ta fram bilder från våra rötter. Jag valde bilden där mormor och jag står på en trappa. För att få fram fler föremål och mer fakta fick jag kontakta släkten, säger Ann-Christine Haupt.

Vargen härjade bland renarna

Korju-, Tärendö- och Sattajärvi samebyar har följt en varg i spåren som skingrat renhjordar och dödat reflexmässigt. Hade Länsstyrelsen låtit samebyarna själv sköta skyddsjakten hade man redan kunnat utlysa julefrid, menar renskötaren Lasse Uusitalo måndag förmiddag.