I veckan började Region Norrbotten vaccinera vårdpersonal mot covid-19. Men eftersom Astra Zenecas vaccin nu har fått grönt ljus även för äldre kommer personalvaccineringen att pausas.
Nyligen beslutade Folkhälsomyndigheten att även Astra Zenecas vaccin kan ges till alla, oavsett ålder. Samtidigt betonades det att den prioritetsordning som finns ska följas. Det innebär att de äldsta, som också bedöms ha störst risk att bli svårt sjuka eller avlida, är de som ska vaccineras först.
I ett pressmeddelande från Region Norrbotten berättar chefsläkaren Pia Näsvall följande:
– När vi började vaccinera personalen var Astra Zenecas vaccin inte godkänt för äldre, därför kunde vi använda det vaccinet till personalen.
Vidare uppges att personalvaccineringen pausas eftersom Folkhälsomyndighetens prioritetsordning tydligt pekar ut de äldsta som mest prioriterade. Personalvaccinationen kommer troligtvis återupptas i andra halvan av april.
– Genom att vaccinera de äldsta i befolkningen kommer trycket på vården att minska, eftersom färre av de mest sårbara kommer att bli svårt sjuka, säger Näsvall.
Region Norrbotten informerar även om att alla över 65 år får brev från regionen när det är dags för just deras åldersintervall att boka tid för vaccination. ”Först när man fått hem sitt brev kan man boka sin tid”.
5 kommentarer på “Personalvaccinering pausas”
Nu när man inte ska hälsa på folk eller gå på konserter och liknande kan man ju passa på att fördriva tiden med att motionera. Åtminstone här i Norrbotten finns ju plats att vara ute och röra på sig utan att behöva trängas. Vikten är inte samhällets ansvar, nej, det är individens – åtminstone till viss del. Vi har ju olika grundförutsättningar också. Vissa av oss kan fika hur mycket som helst utan att gå upp i vikt medan andra har gener för att lättare lägga på sig fett. I vilket fall som helst är det bra att vara ute och röra på sig i friska luften. Nu när solen börjar komma fram blir man på bättre humör, något som verkligen behövs i dessa tider.
Jag läste precis att Haparanda ligger sist i hela Norrbotten när det gäller vaccinering.
84% av patienter på intensiven är överviktiga fick man läsa idag. Redan en övervikt på 2-5 kilo kan vara avgörande. Även effekten på vaccinet påverkas negativt av övervikt, har man nu kommit fram till. Vems är ansvaret för att folk inte tar hand om sig själva? Samhällets ? Problemet är bara att samhället är vi, människorna, som blir fetare och fetare, motionerar mindre och mindre. ” Samhället” har inte råd att ta hand om alla ( nästan hälften av alla) sjukdomar som orsakas av övervikt. Dessa tar redan nu nästan 40% av alla sjukvårdsresurser. Hänsynslöst? Egoistiskt? Bara dumt? Ingen fika idag. Ingen godbit på kvällen. Ungefär hälften ( nästan 60% på vissa ställen) av människorna i Sverige är överviktiga. IVA-platserna kommer inte att räcka för alla. Skärp er!
Finns det över huvud taget någon som har ansvar för någonting nu för tiden?
Om man jämför information från olika myndigheter är det mycket som inte stämmer.
Som exempel kan nämnas de restriktioner som gäller familjemedlemmar till sjuka.
Enligt 1177 får inte barn från ett hushåll där någon är sjuk gå till skolan, men enligt åtminstone vissa av kommunernas hemsidor står att barn ska gå till skolan eller dagis ändå, men att en sjuk förälder inte ska lämna/hämta barnet.
Sedan har vi det där med munskydden som FHM först avrådde från men nu rekommenderar.
Ska man lyssna på myndigheterna blir man ju mest förvirrad (och stressad).
Det är nog bäst att tänka efter själv i stället.
På Region Norrbottens hemsida står det att ”Fas 2 (Startade 22 februari 2021)”. I Haparanda har vaccinationen av personer med hemtjänst inte påbörjats. Finns det överhuvudtaget någon som har ansvar för att se till att Folkhälsomyndighetens rekommenderade prioritetsordning för vaccination mot covid-19 följs.