fbpx

Vindkraftspark kan störa världsarv

Fyra av världsarvspunkterna i Struves meridianbåge ligger i den svenska delen av Tornedalen, på bergen Tynnyrilaki (Haparanda), Pullinki (Övertorneå), Jupukka (Pajala) och Perävaara (Kiruna), enligt Unesco ett arv att värna, bevara och utveckla för kommande generationer. Nu behövs en särskild, fördjupad studie om hur vindkraftverk påverkar världsarvet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Vindkraftspark kan störa världsarv

  1. Men nu får alla som klagar bestämma sig, först ska man tänka på miljön stänga kärnkraften, alla ska köra elbil mm dvs minska tillgången och öka förbrukningen hur tror ni detta går ihop???
    Eller är det som det brukar ”är inte emot vindkraft men inte här”

    • Det finns egentligen ingen anledning att bygga här uppe om man tänker logiskt, vi har ett produktionsöverskott här, alltså det är inte vi som behöver energin.
      Om energibehovet finns 150-200 mil härifrån och varför ska vi då skänka vår värdefulla natur och få vita och fula ”plastträd” som inbyte?
      Det är helt enkelt en väldigt dålig affär för oss.

  2. Det behövs ingen vindkraft här uppe, vi har våran vattenkraft här. Bygg vindkraften där dom har behov av det Österlen i Skåne en mycket bra plats.

  3. Ska vi verkligen tillåta att en av våra största tillgångar för turism och därmed en möjlighet att ha ekonomiska förutsättningar att överleva här i Tornedalen, förstörs för all framtid med en skog av 250 meter höga vindkraftverk. Dessutom värsta miljöförstörare med helikopterbesprutning med avisningsmedel vintertid och skrotet från gamla måste grävas ner. Dessutom massmördare av fåglar. I Piteå har flera havererat livsfarliga minst 3 st. enligt lokalpressen. Och arbetstillfällen bara en kort tid vid byggnation, sen inga. Ska vi verkligen förstöra naturen för våra kommande generationer?

    • Detta och mer behöver verkligen lyftas fram i debatten, vindkraften har under lång tid i stort sett bara lovordats och subventionerats.

  4. Bra att vindkraftsindustrin sätts under luppen från detta håll också!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Busschauffören sprider glädje till skolbarnen

Busschauffören Bengt Pesula som kör skolbuss mellan Salmis och Nikkala har visat sig vara en riktig glädjespridare. Ibland är han utklädd till häxa, ibland till lucia och i förra veckan var han tomte. 

Johanna fann sitt drömyrke

Olika händelser ledde Johanna Wennerström till den livslånga uppgiften som diakon. 

Underbart är kort vid iskall Strandplan

Under den tidiga fredagskvällen firas en motorburen Lucia med depåstopp och enklare förtäring vid Strandplan. Detta efter att en julklädd kortege rullat längs raggarrutt utstakad av gänget bakom stora Classic Motor Meet. 

Skönsjungande barn spred varm julkänsla

I torsdags fick Hemstrandens seniorboende välkommet besök av en grupp barn från fritidshem vid Aspstrandens skola. 

När solen kom till Tomteland

Julsånger stiger under torsdagskvällen upp från borden i den stora, julutsmyckade matsalen i Tomtemagasinet i Juhonpieti. I det mörkaste Kaamosmörkret strålar solen klart och glatt. Det är Solskensvännerna som tillsammans med Pajala församling besöker tomtens hemvist. 

Nu är nya hotellet redo

Nu intar de första gästerna Matarengi Lodge, som tidigare var Hotell Tornedalia. Detta är turistföretaget Explore the Norths senaste turistsatsning. HB följde med på en visning några dagar innan franska turister intar hotellet. 

Tankar om landsbygdsutveckling

Under den kylslagna lördagsförmiddagen invigdes en ny station med bensintank som vore den en kyrka mitt i byn. HB talar med Carin Kerttu, främst bland jämlikar hos näringslivsorienterade Karl Gustav utveckling. 

Iskallt för elever och lärare på Laestadiusskolan

Eleverna sitter med täckjackorna på och lärarna är omsvepta av plädar. På Laestadiusskolan är det 16 grader inomhus. ”Jag blir lila om fingrarna och läpparna”, säger en av eleverna. ”Vi har anlitat en konsult som lokaliserat felet och hoppas snarast