fbpx

Vindkraftspark kan störa världsarv

Fyra av världsarvspunkterna i Struves meridianbåge ligger i den svenska delen av Tornedalen, på bergen Tynnyrilaki (Haparanda), Pullinki (Övertorneå), Jupukka (Pajala) och Perävaara (Kiruna), enligt Unesco ett arv att värna, bevara och utveckla för kommande generationer. Nu behövs en särskild, fördjupad studie om hur vindkraftverk påverkar världsarvet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Vindkraftspark kan störa världsarv

 1. Men nu får alla som klagar bestämma sig, först ska man tänka på miljön stänga kärnkraften, alla ska köra elbil mm dvs minska tillgången och öka förbrukningen hur tror ni detta går ihop???
  Eller är det som det brukar ”är inte emot vindkraft men inte här”

  • Det finns egentligen ingen anledning att bygga här uppe om man tänker logiskt, vi har ett produktionsöverskott här, alltså det är inte vi som behöver energin.
   Om energibehovet finns 150-200 mil härifrån och varför ska vi då skänka vår värdefulla natur och få vita och fula ”plastträd” som inbyte?
   Det är helt enkelt en väldigt dålig affär för oss.

 2. Det behövs ingen vindkraft här uppe, vi har våran vattenkraft här. Bygg vindkraften där dom har behov av det Österlen i Skåne en mycket bra plats.

 3. Ska vi verkligen tillåta att en av våra största tillgångar för turism och därmed en möjlighet att ha ekonomiska förutsättningar att överleva här i Tornedalen, förstörs för all framtid med en skog av 250 meter höga vindkraftverk. Dessutom värsta miljöförstörare med helikopterbesprutning med avisningsmedel vintertid och skrotet från gamla måste grävas ner. Dessutom massmördare av fåglar. I Piteå har flera havererat livsfarliga minst 3 st. enligt lokalpressen. Och arbetstillfällen bara en kort tid vid byggnation, sen inga. Ska vi verkligen förstöra naturen för våra kommande generationer?

  • Detta och mer behöver verkligen lyftas fram i debatten, vindkraften har under lång tid i stort sett bara lovordats och subventionerats.

 4. Bra att vindkraftsindustrin sätts under luppen från detta håll också!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).