Idag är det enligt gammal tradition surströmmingspremiär.
Ända sedan 1940-talet har premiären varit satt till den tredje torsdagen i augusti, vilket i år infaller den 19 augusti. Att ett datum var satt för premiären var för att fisken inte skulle säljas ”ofärdig”.
Sedan 1998 finns ingen ”lag” som bestämmer när premiären ska infalla, men många tillverkare och inbitna surströmmingsentusiaster håller på den gamla traditionen.
Surströmming innebär att strömmingen är fermenterad, jäst, vilket är ett sätt att bevara den.
Livsmedelsverket går årligen ut med information om att unga surströmmingsätare bör undvika att äta strömming resten av året, på grund av fiskens höga halter av miljögifter. Rådet gäller även gravida.
− Den som gillar surströmming vill säkert passa på att äta den nu, men för barn och unga kan det i så fall vara smart att undvika strömming och andra fiskar med höga dioxinhalter under resten av året, säger Vendela Roos, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Vidare uppges att inom EU är det förbjudet att sälja fisk som innehåller halter av dioxiner och PCB över gränsvärdet. ”Men Sverige har ett undantag från lagstiftningen som innebär att fisken får säljas här under förutsättning att Livsmedelverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna med fisken”.
2 kommentarer på “Idag lär en säregen doft spridas runt om i landet”
Nooniin kyläpä se on fästit joka lähtöön!
Rytten fisk.
Fick lov att köpa fjolårets strömming (Kalax) mkt fin kvalité som vanligt.