fbpx

Idag lär en säregen doft spridas runt om i landet

Surströmmingspremiären är här. Foto: Eva Spiik

Idag är det enligt gammal tradition surströmmingspremiär.

Ända sedan 1940-talet har premiären varit satt till den tredje torsdagen i augusti, vilket i år infaller den 19 augusti. Att ett datum var satt för premiären var för att fisken inte skulle säljas ”ofärdig”.

Sedan 1998 finns ingen ”lag” som bestämmer när premiären ska infalla, men många tillverkare och inbitna surströmmingsentusiaster håller på den gamla traditionen.

Surströmming innebär att strömmingen är fermenterad, jäst, vilket är ett sätt att bevara den.

Livsmedelsverket går årligen ut med information om att unga surströmmingsätare bör undvika att äta strömming resten av året, på grund av fiskens höga halter av miljögifter. Rådet gäller även gravida.

− Den som gillar surströmming vill säkert passa på att äta den nu, men för barn och unga kan det i så fall vara smart att undvika strömming och andra fiskar med höga dioxinhalter under resten av året, säger Vendela Roos, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Vidare uppges att inom EU är det förbjudet att sälja fisk som innehåller halter av dioxiner och PCB över gränsvärdet. ”Men Sverige har ett undantag från lagstiftningen som innebär att fisken får säljas här under förutsättning att Livsmedelverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna med fisken”.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Idag lär en säregen doft spridas runt om i landet

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.