fbpx

Rörlig akutpsykiatri

Nu ska en mobil akutpsykiatrisk enhet finnas till för människor som mår psykiskt dåligt. Inledningsvis i fyra av länets 14 kommuner.  

Det kan till exempel handla tillstånd som depression, ångest, suicid och psykos. – Ibland kan det vara bättre att få psykiatrisk hjälp på den plats man befinner sig än att behöva åka till sjukhus, säger Carin Nordberg, psykiatrisjuksköterska, Region Norrbotten.

I nuläget är områdena för insatsen begränsad till Piteå, Luleå och Bodens kommun samt i Älvsbyns centralort och insatsen finns att tillgå under helgernas eftermiddagar och kvällar. Teamet utgår från vuxenpsykiatrin på Piteå sjukhus och Sunderby sjukhus. SOS Alarm gör en bedömning när ett larm kräver psykiatrisk kompetens och kallar ut teamet, som färdas i egen bil. Det sker exempelvis vid suicidlarm och andra akuta psykiatriska ärenden. Samtidigt larmas ambulans, precis som vanligt. – I det här skedet har vi inte haft möjlighet att prova det här i andra kommuner ännu. Men en del i våran satsning är hur vi ska kunna erbjuda det här i andra orter inom Norrbotten. Vi vill hitta samarbetspartners för det, säger Carin Nordberg till Hb.

Exempel på samarbetspartners är hälsocentraler, ambulans på de orter som har ambulanssjukvård, kommuner och räddningstjänst. Behov för den här typen av samhällsservice finns, i de kommuner som projektet nu har pågått under tre veckor så har SOS larmat ut det mobila teamet vid sex tillfällen. – Än så länge är det här ett projekt men vi vill ju se möjligheten att utveckla det här under 2022. Vi hoppas att kunna hitta orter med resurser till samarbete, säger Carin Nordberg.

 

 

 

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Rörlig akutpsykiatri

  1. Är ju otroligt sjukt hur det fungerar. Luleå, Boden, Piteå samt Älvsbyn är ju typ grannkommuner.
    Hur ´tänker man då?
    Borde inte vi som mår dåligt i andra kommuner oxå ha en chans?
    Sprid då ut kommunerna inom akutpsykiatri lite bättre!
    För nu har ju alla de fyra kommunerna ni räknat upp hjälp i varje kommun runtom, så fel!
    Vad ska jag som bor i Tornedalen då ta mig till?, för mig finns inte ens skymten till akutpsykiatri ens i närheten!!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger