fbpx

Rörlig akutpsykiatri

Nu ska en mobil akutpsykiatrisk enhet finnas till för människor som mår psykiskt dåligt. Inledningsvis i fyra av länets 14 kommuner.  

Det kan till exempel handla tillstånd som depression, ångest, suicid och psykos. – Ibland kan det vara bättre att få psykiatrisk hjälp på den plats man befinner sig än att behöva åka till sjukhus, säger Carin Nordberg, psykiatrisjuksköterska, Region Norrbotten.

I nuläget är områdena för insatsen begränsad till Piteå, Luleå och Bodens kommun samt i Älvsbyns centralort och insatsen finns att tillgå under helgernas eftermiddagar och kvällar. Teamet utgår från vuxenpsykiatrin på Piteå sjukhus och Sunderby sjukhus. SOS Alarm gör en bedömning när ett larm kräver psykiatrisk kompetens och kallar ut teamet, som färdas i egen bil. Det sker exempelvis vid suicidlarm och andra akuta psykiatriska ärenden. Samtidigt larmas ambulans, precis som vanligt. – I det här skedet har vi inte haft möjlighet att prova det här i andra kommuner ännu. Men en del i våran satsning är hur vi ska kunna erbjuda det här i andra orter inom Norrbotten. Vi vill hitta samarbetspartners för det, säger Carin Nordberg till Hb.

Exempel på samarbetspartners är hälsocentraler, ambulans på de orter som har ambulanssjukvård, kommuner och räddningstjänst. Behov för den här typen av samhällsservice finns, i de kommuner som projektet nu har pågått under tre veckor så har SOS larmat ut det mobila teamet vid sex tillfällen. – Än så länge är det här ett projekt men vi vill ju se möjligheten att utveckla det här under 2022. Vi hoppas att kunna hitta orter med resurser till samarbete, säger Carin Nordberg.

 

 

 

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Rörlig akutpsykiatri

 1. Är ju otroligt sjukt hur det fungerar. Luleå, Boden, Piteå samt Älvsbyn är ju typ grannkommuner.
  Hur ´tänker man då?
  Borde inte vi som mår dåligt i andra kommuner oxå ha en chans?
  Sprid då ut kommunerna inom akutpsykiatri lite bättre!
  För nu har ju alla de fyra kommunerna ni räknat upp hjälp i varje kommun runtom, så fel!
  Vad ska jag som bor i Tornedalen då ta mig till?, för mig finns inte ens skymten till akutpsykiatri ens i närheten!!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro.