fbpx

Rörlig akutpsykiatri

Nu ska en mobil akutpsykiatrisk enhet finnas till för människor som mår psykiskt dåligt. Inledningsvis i fyra av länets 14 kommuner.  

Det kan till exempel handla tillstånd som depression, ångest, suicid och psykos. – Ibland kan det vara bättre att få psykiatrisk hjälp på den plats man befinner sig än att behöva åka till sjukhus, säger Carin Nordberg, psykiatrisjuksköterska, Region Norrbotten.

I nuläget är områdena för insatsen begränsad till Piteå, Luleå och Bodens kommun samt i Älvsbyns centralort och insatsen finns att tillgå under helgernas eftermiddagar och kvällar. Teamet utgår från vuxenpsykiatrin på Piteå sjukhus och Sunderby sjukhus. SOS Alarm gör en bedömning när ett larm kräver psykiatrisk kompetens och kallar ut teamet, som färdas i egen bil. Det sker exempelvis vid suicidlarm och andra akuta psykiatriska ärenden. Samtidigt larmas ambulans, precis som vanligt. – I det här skedet har vi inte haft möjlighet att prova det här i andra kommuner ännu. Men en del i våran satsning är hur vi ska kunna erbjuda det här i andra orter inom Norrbotten. Vi vill hitta samarbetspartners för det, säger Carin Nordberg till Hb.

Exempel på samarbetspartners är hälsocentraler, ambulans på de orter som har ambulanssjukvård, kommuner och räddningstjänst. Behov för den här typen av samhällsservice finns, i de kommuner som projektet nu har pågått under tre veckor så har SOS larmat ut det mobila teamet vid sex tillfällen. – Än så länge är det här ett projekt men vi vill ju se möjligheten att utveckla det här under 2022. Vi hoppas att kunna hitta orter med resurser till samarbete, säger Carin Nordberg.

 

 

 

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Rörlig akutpsykiatri

  1. Är ju otroligt sjukt hur det fungerar. Luleå, Boden, Piteå samt Älvsbyn är ju typ grannkommuner.
    Hur ´tänker man då?
    Borde inte vi som mår dåligt i andra kommuner oxå ha en chans?
    Sprid då ut kommunerna inom akutpsykiatri lite bättre!
    För nu har ju alla de fyra kommunerna ni räknat upp hjälp i varje kommun runtom, så fel!
    Vad ska jag som bor i Tornedalen då ta mig till?, för mig finns inte ens skymten till akutpsykiatri ens i närheten!!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn. 

Tornedalskvinnornas historia lyfts fram

Utställningen ”Kvinnans röst – Kvinnobilder från Tornedalen” på Tornedalens museum invigdes på den internationella kvinnodagen. 

Inga-Lisa är hela byns mommo

Inga-Lisa Johannessens hus fylls dagligen av små och stora barn. ”Vi har alltid haft lånebarn”, säger Inga-Lisa om att vara hela byns mommo. 

Jenni Venäläinen sjöng före i den karelska sången.
Artist lärde ut 2 000 år gammalt instrument

På Kalevaladagen fanns det chans att delta i en workshop och prova på det finska nationalinstrumentet kantele på Sverigefinska folkhögskolan.