Tornedalen – det nya solbältet

Alla är de producenter av el, eller planerar att bli, genom solcellsanläggningar. Här har de samlats hos Leif Toolanen (till vänster) i Kuivakangas för att dryfta sina visioner, på bild även Roland Niska, Juoksengi, Tage Hietala, Kuviakangas och Göte Hannu, Jänkisjärvi. Foto: Hasse Mella Stenudd

Behovet av förnyelsebar energi ökar drastiskt på grund av de nya industrietableringarna i Norrbotten. Tornedalens landskap har goda förutsättningar för solkraft och flera markägare planerar nu för större anläggningar. Idag inleder Haparandabladet artikelserien ”Tornedalen – det nya solbältet”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Tornedalen – det nya solbältet

  1. Solparker i Tornedalen
    Jag delar fullt era ideer om solenergi. Själv koncentrerar jag mig på området Haparanda kommun.Vi har gått samman några markägare och kan i dagsläget erbjuda en areal på 250 hektar för solpaneler på mark. I Haparanda kommun finns cirka 3.000 hektar lämplig mark för solpaneler. Om vi skall lyckas tror jag att vi måste föra frågan vidare till högsta beslutsnivå i landet och få ta del av all kunskap som finns om solparksenergi.

  2. Sju månader om året, under den mörka, kalla och snörika delen, kommer solpanelerna att ligga under metertjockt snölager. Hur man då kan få lönsamhet i solpanelerna är en gåta för de vise från Lund. Staten måste nog öppna den där tjocka plånboken. Vem vet, kanske herrarna på bilden öppnar börsen och satsar utan statens hjälp, eller?

    • Tramskommentar! Solpanelerna kommer inte att ligga under metertjockt snölager i sju månader.
      Du får nog tänka till lite grann.

    • Det är bara 3 månader utan plus.
      Titta i Torneå. Alla stora byggnader runt ”Tamperen Sää..” har taken fulla med solpaneler och de är redan inräknade.

  3. HB borde göra ett reportage om Haparanda kommuns satsning på solfångare som monterades på kommunhusets tak, tidigare kunde man följa via ngn webb sida hur mycket pengar/ el kommunens satsning genererade, numera är det tyst om det?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.