fbpx

Tornedalen – det nya solbältet

Alla är de producenter av el, eller planerar att bli, genom solcellsanläggningar. Här har de samlats hos Leif Toolanen (till vänster) i Kuivakangas för att dryfta sina visioner, på bild även Roland Niska, Juoksengi, Tage Hietala, Kuviakangas och Göte Hannu, Jänkisjärvi. Foto: Hasse Mella Stenudd

Behovet av förnyelsebar energi ökar drastiskt på grund av de nya industrietableringarna i Norrbotten. Tornedalens landskap har goda förutsättningar för solkraft och flera markägare planerar nu för större anläggningar. Idag inleder Haparandabladet artikelserien ”Tornedalen – det nya solbältet”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Tornedalen – det nya solbältet

  1. Solparker i Tornedalen
    Jag delar fullt era ideer om solenergi. Själv koncentrerar jag mig på området Haparanda kommun.Vi har gått samman några markägare och kan i dagsläget erbjuda en areal på 250 hektar för solpaneler på mark. I Haparanda kommun finns cirka 3.000 hektar lämplig mark för solpaneler. Om vi skall lyckas tror jag att vi måste föra frågan vidare till högsta beslutsnivå i landet och få ta del av all kunskap som finns om solparksenergi.

  2. Sju månader om året, under den mörka, kalla och snörika delen, kommer solpanelerna att ligga under metertjockt snölager. Hur man då kan få lönsamhet i solpanelerna är en gåta för de vise från Lund. Staten måste nog öppna den där tjocka plånboken. Vem vet, kanske herrarna på bilden öppnar börsen och satsar utan statens hjälp, eller?

    • Tramskommentar! Solpanelerna kommer inte att ligga under metertjockt snölager i sju månader.
      Du får nog tänka till lite grann.

    • Det är bara 3 månader utan plus.
      Titta i Torneå. Alla stora byggnader runt ”Tamperen Sää..” har taken fulla med solpaneler och de är redan inräknade.

  3. HB borde göra ett reportage om Haparanda kommuns satsning på solfångare som monterades på kommunhusets tak, tidigare kunde man följa via ngn webb sida hur mycket pengar/ el kommunens satsning genererade, numera är det tyst om det?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka