Äldre med en hög livsgnista har hanterat pandemin och isoleringen bättre.
Enligt ny forskning vid Sunderby sjukhus upplever en tredjedel av de allra äldsta invånarna att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemin.
Men alla har inte drabbats lika hårt.
– En skyddande faktor är om man har en stark livsgnista. De som har det har stått emot bättre. De har varit framtidsoptimistiska och tänkt att det löser sig. För de med låg livsgnista har isoleringen och ensamheten i större utsträckning varit ett lidande och lett till depressioner, säger överläkaren och geriatrikern Johan Niklasson, i ett pressmeddelande från Region Norrbotten.
Forskningen baseras på telefonintervjuer med 257 personer över 80 år som varit med i MONICA, befolkningsstudien i Norrbotten och Västerbotten.
Snittåldern på de intervjuade var 85 år. Intervjuerna gjordes våren 2021 i samband med andra vågen av covid – när det första vaccinet var på väg ut eller just hade börjat ges.
1 kommentar på “Stark livsgnista – bra skyddsfaktor”
Bara o köra genom Haparanda torg så ser man vilken väg kommunen är på väg tragiskt men sant tur vi har gränsen ett stenkast ifrån handla mat för 3/4 av prisen och tanka 5 kr billigare diesel och 10 till 15 procent billigare trämaterial 50 procent billigare målarfärg