fbpx

Stark livsgnista – bra skyddsfaktor

Äldre med en hög livsgnista har hanterat pandemin och isoleringen bättre.

Enligt ny forskning vid Sunderby sjukhus upplever en tredjedel av de allra äldsta invånarna att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemin.

Men alla har inte drabbats lika hårt.

– En skyddande faktor är om man har en stark livsgnista. De som har det har stått emot bättre. De har varit framtidsoptimistiska och tänkt att det löser sig. För de med låg livsgnista har isoleringen och ensamheten i större utsträckning varit ett lidande och lett till depressioner, säger överläkaren och geriatrikern Johan Niklasson, i ett pressmeddelande från Region Norrbotten.

Forskningen baseras på telefonintervjuer med 257 personer över 80 år som varit med i MONICA, befolkningsstudien i Norrbotten och Västerbotten.

Snittåldern på de intervjuade var 85 år. Intervjuerna gjordes våren 2021 i samband med andra vågen av covid – när det första vaccinet var på väg ut eller just hade börjat ges.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Stark livsgnista – bra skyddsfaktor

  1. Bara o köra genom Haparanda torg så ser man vilken väg kommunen är på väg tragiskt men sant tur vi har gränsen ett stenkast ifrån handla mat för 3/4 av prisen och tanka 5 kr billigare diesel och 10 till 15 procent billigare trämaterial 50 procent billigare målarfärg

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).