fbpx

Stark livsgnista – bra skyddsfaktor

Äldre med en hög livsgnista har hanterat pandemin och isoleringen bättre.

Enligt ny forskning vid Sunderby sjukhus upplever en tredjedel av de allra äldsta invånarna att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemin.

Men alla har inte drabbats lika hårt.

– En skyddande faktor är om man har en stark livsgnista. De som har det har stått emot bättre. De har varit framtidsoptimistiska och tänkt att det löser sig. För de med låg livsgnista har isoleringen och ensamheten i större utsträckning varit ett lidande och lett till depressioner, säger överläkaren och geriatrikern Johan Niklasson, i ett pressmeddelande från Region Norrbotten.

Forskningen baseras på telefonintervjuer med 257 personer över 80 år som varit med i MONICA, befolkningsstudien i Norrbotten och Västerbotten.

Snittåldern på de intervjuade var 85 år. Intervjuerna gjordes våren 2021 i samband med andra vågen av covid – när det första vaccinet var på väg ut eller just hade börjat ges.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Stark livsgnista – bra skyddsfaktor

  1. Bara o köra genom Haparanda torg så ser man vilken väg kommunen är på väg tragiskt men sant tur vi har gränsen ett stenkast ifrån handla mat för 3/4 av prisen och tanka 5 kr billigare diesel och 10 till 15 procent billigare trämaterial 50 procent billigare målarfärg

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.