Bristen på legitimationsyrkena sjuksköterska, specialistsjuksköterska, röntgensjuksköterska och tandhygienist har ökat enligt en majoritet av regionerna.
Det visar Socialstyrelsens årliga rapport om tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvården.
– 15 av 21 regioner rapporterar att de har brist på personal inom hälften eller fler av legitimationsyrkena, säger Åsa Olsson, utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Samtliga regioner som har svarat på enkäten uppger att de har brist på barnmorskor, läkare med specialistkompetens, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Medan en majoritet av regionerna även har brist på specialistläkare, till exempel inom psykiatri, allmänmedicin, barn- och ungdomspsykiatri och radiologi.
– När det gäller kommunerna uppger 50 procent eller fler att personalbristen är oförändrad eller försämrad jämför med oktober 2021 inom de legitimationsyrken som är vanligast i kommunerna. Där ser man en ökad brist när det gäller sjuksköterska, specialistsjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut och psykolog, säger Åsa Olsson.
I rapporten publicerar Socialstyrelsen också en ny analysmodell som stöd för att arbeta med kompetensförsörjningen.
2 kommentarer på “Fortsatt brist på legitimerad vårdpersonal”
Lite märkligt är att man betalar mer lön åt bemanningspersonal än att vårda den personal man har kvar och se till att alla får en vettig lön. Vi arbetar otroligt hårt. I stort sett alla har över 200 timmar övertid varje år.
Höj lönen och ordna bättre arbetsmiljö/arbetsvilkor. SSK får inte strejka vilket gör att lönerna kan hållas låga. Nyexaminerade tjänar mer än vad ssk med 15 år i yrket har. Jag har ingenting emot att nyexaminerade tjänar bra men det måste finnas en rimlig lönetrappa som är baserad på erfarenhet och antal år i yrket.