fbpx

Fortsatt brist på legitimerad vårdpersonal

Bristen på legitimationsyrkena sjuksköterska, specialistsjuksköterska, röntgensjuksköterska och tandhygienist har ökat enligt en majoritet av regionerna.

Det visar Socialstyrelsens årliga rapport om tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvården.

– 15 av 21 regioner rapporterar att de har brist på personal inom hälften eller fler av legitimationsyrkena, säger Åsa Olsson, utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Samtliga regioner som har svarat på enkäten uppger att de har brist på barnmorskor, läkare med specialistkompetens, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Medan en majoritet av regionerna även har brist på specialistläkare, till exempel inom psykiatri, allmänmedicin, barn- och ungdomspsykiatri och radiologi.

– När det gäller kommunerna uppger 50 procent eller fler att personalbristen är oförändrad eller försämrad jämför med oktober 2021 inom de legitimationsyrken som är vanligast i kommunerna. Där ser man en ökad brist när det gäller sjuksköterska, specialistsjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut och psykolog, säger Åsa Olsson.

I rapporten publicerar Socialstyrelsen också en ny analysmodell som stöd för att arbeta med kompetensförsörjningen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Fortsatt brist på legitimerad vårdpersonal

  1. Lite märkligt är att man betalar mer lön åt bemanningspersonal än att vårda den personal man har kvar och se till att alla får en vettig lön. Vi arbetar otroligt hårt. I stort sett alla har över 200 timmar övertid varje år.

  2. Höj lönen och ordna bättre arbetsmiljö/arbetsvilkor. SSK får inte strejka vilket gör att lönerna kan hållas låga. Nyexaminerade tjänar mer än vad ssk med 15 år i yrket har. Jag har ingenting emot att nyexaminerade tjänar bra men det måste finnas en rimlig lönetrappa som är baserad på erfarenhet och antal år i yrket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).