Koliforma bakterier har påträffats i dricksvattnet i Sangijärvi.
Haparanda stad har under fredagen, den 5 maj, gått ut med rekommendationer om att vatten som ska användas till mat och dryck ska kokas. Och rekommendationen gäller för alla abonnenter i Sangijärvi.
Enligt uppdaterad information utförs klorering, varpå ny provtagning ska genomföras på måndag., den 8 maj.
Kommunen kommer att informera på hemsidan, via sms och i stadens sociala medier, när abonnenterna kan använda sitt vatten som vanligt.
När kommunen går ut med kokningsrekommendationer gäller följande:
• Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
• Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
• Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.
Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till att:
• blanda saft eller andra drycker med vatten
• brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar göra is
• skölja frukt och grönsaker som inte kokas
• borsta tänderna