fbpx

Ängens dag – en hyllning till fjärilar och bin

Foto: Emilia Dalén

Den 5 augusti är det dags för ”Ängens dag”, en dag som syftar till att bevara ängarna i Sverige och skydda den livsviktiga artrikedomen av växter, bin och andra pollinatörer.
Redan under juli har Naturskyddsföreningen anordnat slåtterfester runt om i landet för att uppmärksamma betydelsen av ängsmarker och dess invånare.

Ängarna är en plats full av liv och är den artrikaste naturtypen i Sverige, där upp till 50 djur- och växtarter kan finnas på en kvadratmeter. Tyvärr har ängarna minskat dramatiskt under de senaste hundra åren, och i dag återstår bara knappt en procent av dem. Många ängsmarker försvinner när jordbruket läggs ner och slåtter och bete upphör.

– Vi måste gynna vilda bin och andra pollinatörer. När ängarna försvinner, går pollinatörerna miste om viktig mat och det drabbar även oss i slutändan. Dessa insekter pollinerar nämligen en tredjedel av allt vi äter, säger Karin Lexén, generalsekreterare och chef för Naturskyddsföreningens rikskansli.

Med hjälp av ängens dag vill man vända den negativa trenden genom att bevara och vårda ängsmarkerna. På ett hundratal platser runt om i landet anordnas olika aktiviteter fram till mitten av augusti. Naturskyddsföreningens ideella krafter deltar genom att slå ängarna på gammaldags sätt med lie och räfsa.
Dessutom uppmanas även kommuner, privatpersoner och vägföreningar att omvandla vägkanter till blommande marker för att gynna pollinatörerna.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Ängens dag – en hyllning till fjärilar och bin

    • Håller med, vi skiter i blommor och bin en liten, liten stund och vågar diskutera vad som händer med vår älskade Tornedal vid ett eventuellt medlemsskap i Nato? Vad har hänt i motsvarande gränsområden i de nuvarande 31 medlemsländerna i Europa? Blev Nato räddningen eller fortsatte ändå allt att vara bättre förr?

  1. Låter ju väldig bra! När det kom i ropet redan förr om åren lät jag bli att klippa en del av mina ängar men det straffade sig. Busk, björk och asp kom upp där efter ett par år. Vill man att skogen tar över så är det Ok. Så inte för mig, så jag klipper flera gånger med åkgräsklippare varje
    sommar för att hålla ängarna öppna och fina. Låter du bli att klippa, var beredd på att köra röjsåg med klinga när trädstammarna tagit sig och det ser för j-vligt ut. Det är upp till dig!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ. 

Stine fann lugnet i norr

Konstnären Stine Vuokila tröttnade på livet i storstaden och sedan tog livet henne till Tervola och sedan Torneå. Hennes färgglada verk utstrålar glädje.