fbpx

Ängens dag – en hyllning till fjärilar och bin

Foto: Emilia Dalén

Den 5 augusti är det dags för ”Ängens dag”, en dag som syftar till att bevara ängarna i Sverige och skydda den livsviktiga artrikedomen av växter, bin och andra pollinatörer.
Redan under juli har Naturskyddsföreningen anordnat slåtterfester runt om i landet för att uppmärksamma betydelsen av ängsmarker och dess invånare.

Ängarna är en plats full av liv och är den artrikaste naturtypen i Sverige, där upp till 50 djur- och växtarter kan finnas på en kvadratmeter. Tyvärr har ängarna minskat dramatiskt under de senaste hundra åren, och i dag återstår bara knappt en procent av dem. Många ängsmarker försvinner när jordbruket läggs ner och slåtter och bete upphör.

– Vi måste gynna vilda bin och andra pollinatörer. När ängarna försvinner, går pollinatörerna miste om viktig mat och det drabbar även oss i slutändan. Dessa insekter pollinerar nämligen en tredjedel av allt vi äter, säger Karin Lexén, generalsekreterare och chef för Naturskyddsföreningens rikskansli.

Med hjälp av ängens dag vill man vända den negativa trenden genom att bevara och vårda ängsmarkerna. På ett hundratal platser runt om i landet anordnas olika aktiviteter fram till mitten av augusti. Naturskyddsföreningens ideella krafter deltar genom att slå ängarna på gammaldags sätt med lie och räfsa.
Dessutom uppmanas även kommuner, privatpersoner och vägföreningar att omvandla vägkanter till blommande marker för att gynna pollinatörerna.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Ängens dag – en hyllning till fjärilar och bin

  • Håller med, vi skiter i blommor och bin en liten, liten stund och vågar diskutera vad som händer med vår älskade Tornedal vid ett eventuellt medlemsskap i Nato? Vad har hänt i motsvarande gränsområden i de nuvarande 31 medlemsländerna i Europa? Blev Nato räddningen eller fortsatte ändå allt att vara bättre förr?

 1. Låter ju väldig bra! När det kom i ropet redan förr om åren lät jag bli att klippa en del av mina ängar men det straffade sig. Busk, björk och asp kom upp där efter ett par år. Vill man att skogen tar över så är det Ok. Så inte för mig, så jag klipper flera gånger med åkgräsklippare varje
  sommar för att hålla ängarna öppna och fina. Låter du bli att klippa, var beredd på att köra röjsåg med klinga när trädstammarna tagit sig och det ser för j-vligt ut. Det är upp till dig!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN