fbpx

Ängens dag – en hyllning till fjärilar och bin

Foto: Emilia Dalén

Den 5 augusti är det dags för ”Ängens dag”, en dag som syftar till att bevara ängarna i Sverige och skydda den livsviktiga artrikedomen av växter, bin och andra pollinatörer.
Redan under juli har Naturskyddsföreningen anordnat slåtterfester runt om i landet för att uppmärksamma betydelsen av ängsmarker och dess invånare.

Ängarna är en plats full av liv och är den artrikaste naturtypen i Sverige, där upp till 50 djur- och växtarter kan finnas på en kvadratmeter. Tyvärr har ängarna minskat dramatiskt under de senaste hundra åren, och i dag återstår bara knappt en procent av dem. Många ängsmarker försvinner när jordbruket läggs ner och slåtter och bete upphör.

– Vi måste gynna vilda bin och andra pollinatörer. När ängarna försvinner, går pollinatörerna miste om viktig mat och det drabbar även oss i slutändan. Dessa insekter pollinerar nämligen en tredjedel av allt vi äter, säger Karin Lexén, generalsekreterare och chef för Naturskyddsföreningens rikskansli.

Med hjälp av ängens dag vill man vända den negativa trenden genom att bevara och vårda ängsmarkerna. På ett hundratal platser runt om i landet anordnas olika aktiviteter fram till mitten av augusti. Naturskyddsföreningens ideella krafter deltar genom att slå ängarna på gammaldags sätt med lie och räfsa.
Dessutom uppmanas även kommuner, privatpersoner och vägföreningar att omvandla vägkanter till blommande marker för att gynna pollinatörerna.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Ängens dag – en hyllning till fjärilar och bin

  • Håller med, vi skiter i blommor och bin en liten, liten stund och vågar diskutera vad som händer med vår älskade Tornedal vid ett eventuellt medlemsskap i Nato? Vad har hänt i motsvarande gränsområden i de nuvarande 31 medlemsländerna i Europa? Blev Nato räddningen eller fortsatte ändå allt att vara bättre förr?

 1. Låter ju väldig bra! När det kom i ropet redan förr om åren lät jag bli att klippa en del av mina ängar men det straffade sig. Busk, björk och asp kom upp där efter ett par år. Vill man att skogen tar över så är det Ok. Så inte för mig, så jag klipper flera gånger med åkgräsklippare varje
  sommar för att hålla ängarna öppna och fina. Låter du bli att klippa, var beredd på att köra röjsåg med klinga när trädstammarna tagit sig och det ser för j-vligt ut. Det är upp till dig!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.