fbpx

Jodå, kommunstyrelsen sparkades i Pajala

PAJALA: Klockan 20.43 på måndag kväll tog fullmäktige i Pajala enigt det historiska beslutet att neka ansvarsfrihet för kommunstyrelsen och därefter avsätta samtliga ledamöter inklusive ersättare. Mötet ajournerades till senast 5 juli och då ska en helt ny kommunstyrelse väljas.

Utgången blev alltså exakt som HB-webben förutspådde redan i söndags efter att S-medlemmarna hade beslutat att partiets förtroendevalda skulle rösta för nekad ansvarfrihet och entledigande av ledamöterna.

Det blev ett rekordlångt fullmäktige där frågan om årsberättelsen för 2023 och ansvarsfrihet för kommunstyrelsen diskuterades i cirka 8 timmar.

Två bröt mot enigheten

Två talare bröt från början mot enigheten. Den ena var kommunalrådet Ulrica Hammarström (S), som visserligen förordade nekad ansvarsfrihet, men hon föreslog inte entledigande av kommunstyrelsen. En tydlig markering att hon ville sitta kvar.

Den andra var Stefan Brandlöf (S), som läste upp ett förelag att fullmäktige ska bevilja ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. Men han fick med en gång starka mothugg från bland andra Roger Uusitalo (C) och Linda Jonsson (V) som kritiserade Brandlöf för att tänka mer på sig själv som politiker än på medborgarnas pengar som fortsätter att blöda ut. Brandlöf tog senare tillbaka sitt förslag

Ville stoppa utflödet av pengar

I princip alla talare, både de som var jäviga och de 13 som fanns kvar som röstberättigade föreslog nekad ansvarsfrihet, entledigande av kommunstyrelsen kollektivt och ajournering av fullmäktige till senast 5 juli då en ny kommunstyrelse kan väljas. Eftersom mötet inte avslutas och inga protokoll skrivs förrän 5 juli så behövs ingen ”expeditionsstyrelse” som HB förutspådde tidigare.

– Det är viktigt att vi får en ny kommunstyrelse så fort som möjligt för att stoppa flödet av pengar från kommunen, menade både Birger Lahti och Linda Jonsson, båda V.

Rapp debatt med humor

Debatten blev i huvudsak mycket rapp och underhållande och gällde framför allt huruvida de dyra konsulterna var befogade eller inte. En som på ett fint sätt blandade in humor i dabatten var just Roger Uusitalo.

Mötet leddes mycket professionellt av ordföranden Birgitta Rantatalo. Nära 200 personer följde troget mötet via YouTube, vilket visar det stora intresset för kommunskandalen som HB var först med att avslöja i media.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Jodå, kommunstyrelsen sparkades i Pajala

  1. Skulle vara kul att veta hur politiker och tjänstemännen sköter sin egen ekonomin? Går dom back varje månad eller sköter dom sin egen ekonomi bättre och struntar i kommunens?
    Quanon

  2. Så det är högerns fel att du varit med och röstat fram vänster sidannu gjorde du väl själv en tankevurpa, det är ju du och dina polare som sett till att det blivit som det är i byn…..

  3. Jag vill bara säga tack. Inte till politiker, konsulter eller kommunchef. Utan jag vill säga tack till er på HB, till engagerade invånare i kommunen och till alla de som hjälpt till att lyfta fram alla fel och brister i dagsljuset för att räta upp vår fina kommun. Nu kan vi äntligen få lite lugn och ro och ett så bra samhälle som Pajala faktiskt förtjänar.

  4. Ja nog är de experter på kommunhuset och de på golvet vet ingenting eller kan ingenting, rena idioter. Men här ser man att man kan inte ens sköta om ekonomin och kan inte fast man är expert och gått på universitet. Tvungen att skaffa en konsult som inte vet ett smack om Pajala. Undra vem som är idiot?
    Sen dessa möten som inte leder någonstans, rena hönshuset lata jävlar

  5. Mycket märkligt att U H inte avsäger sig uppdraget som kommunalråd direkt efter kommunfullmäktigemötet.
    Som den enda högarvoderade politikern i Pajala skall hon ha koll på allt som sker med ekonomin.
    Hon har misskött sitt uppdrag på ett flagrant sätt.

  6. Undrar vad det är nu som Högern är ute efter?
    Folkets fonder och besparingar har de roffat åt sig tidigare.
    Eventuellt är det dagens sparade pensionskonton som lockar.
    Endast madrassen är säker.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger