fbpx

Jodå, kommunstyrelsen sparkades i Pajala

PAJALA: Klockan 20.43 på måndag kväll tog fullmäktige i Pajala enigt det historiska beslutet att neka ansvarsfrihet för kommunstyrelsen och därefter avsätta samtliga ledamöter inklusive ersättare. Mötet ajournerades till senast 5 juli och då ska en helt ny kommunstyrelse väljas.

Utgången blev alltså exakt som HB-webben förutspådde redan i söndags efter att S-medlemmarna hade beslutat att partiets förtroendevalda skulle rösta för nekad ansvarfrihet och entledigande av ledamöterna.

Det blev ett rekordlångt fullmäktige där frågan om årsberättelsen för 2023 och ansvarsfrihet för kommunstyrelsen diskuterades i cirka 8 timmar.

Två bröt mot enigheten

Två talare bröt från början mot enigheten. Den ena var kommunalrådet Ulrica Hammarström (S), som visserligen förordade nekad ansvarsfrihet, men hon föreslog inte entledigande av kommunstyrelsen. En tydlig markering att hon ville sitta kvar.

Den andra var Stefan Brandlöf (S), som läste upp ett förelag att fullmäktige ska bevilja ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. Men han fick med en gång starka mothugg från bland andra Roger Uusitalo (C) och Linda Jonsson (V) som kritiserade Brandlöf för att tänka mer på sig själv som politiker än på medborgarnas pengar som fortsätter att blöda ut. Brandlöf tog senare tillbaka sitt förslag

Ville stoppa utflödet av pengar

I princip alla talare, både de som var jäviga och de 13 som fanns kvar som röstberättigade föreslog nekad ansvarsfrihet, entledigande av kommunstyrelsen kollektivt och ajournering av fullmäktige till senast 5 juli då en ny kommunstyrelse kan väljas. Eftersom mötet inte avslutas och inga protokoll skrivs förrän 5 juli så behövs ingen ”expeditionsstyrelse” som HB förutspådde tidigare.

– Det är viktigt att vi får en ny kommunstyrelse så fort som möjligt för att stoppa flödet av pengar från kommunen, menade både Birger Lahti och Linda Jonsson, båda V.

Rapp debatt med humor

Debatten blev i huvudsak mycket rapp och underhållande och gällde framför allt huruvida de dyra konsulterna var befogade eller inte. En som på ett fint sätt blandade in humor i dabatten var just Roger Uusitalo.

Mötet leddes mycket professionellt av ordföranden Birgitta Rantatalo. Nära 200 personer följde troget mötet via YouTube, vilket visar det stora intresset för kommunskandalen som HB var först med att avslöja i media.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Jodå, kommunstyrelsen sparkades i Pajala

 1. Skulle vara kul att veta hur politiker och tjänstemännen sköter sin egen ekonomin? Går dom back varje månad eller sköter dom sin egen ekonomi bättre och struntar i kommunens?
  Quanon

 2. Så det är högerns fel att du varit med och röstat fram vänster sidannu gjorde du väl själv en tankevurpa, det är ju du och dina polare som sett till att det blivit som det är i byn…..

 3. Jag vill bara säga tack. Inte till politiker, konsulter eller kommunchef. Utan jag vill säga tack till er på HB, till engagerade invånare i kommunen och till alla de som hjälpt till att lyfta fram alla fel och brister i dagsljuset för att räta upp vår fina kommun. Nu kan vi äntligen få lite lugn och ro och ett så bra samhälle som Pajala faktiskt förtjänar.

 4. Ja nog är de experter på kommunhuset och de på golvet vet ingenting eller kan ingenting, rena idioter. Men här ser man att man kan inte ens sköta om ekonomin och kan inte fast man är expert och gått på universitet. Tvungen att skaffa en konsult som inte vet ett smack om Pajala. Undra vem som är idiot?
  Sen dessa möten som inte leder någonstans, rena hönshuset lata jävlar

 5. Mycket märkligt att U H inte avsäger sig uppdraget som kommunalråd direkt efter kommunfullmäktigemötet.
  Som den enda högarvoderade politikern i Pajala skall hon ha koll på allt som sker med ekonomin.
  Hon har misskött sitt uppdrag på ett flagrant sätt.

 6. Undrar vad det är nu som Högern är ute efter?
  Folkets fonder och besparingar har de roffat åt sig tidigare.
  Eventuellt är det dagens sparade pensionskonton som lockar.
  Endast madrassen är säker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Lyckat botemedel mot stillasittande

Cykling, kultur och historia visade sig vara en lyckosam kombination som drog många till evenemanget på Aunesgården. 

Tio år av stolthet i Pajala ska firas

Det är tio år sedan Tornedalen Pride såg dagens ljus. Detta ska firas rejält under marknadsveckan med nostalgisk klubbkväll, parad och andra aktiviteter. ”Vi ska fira och minnas var det startade ifrån”, säger projektledaren Rebecka Digervall. 

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,