fbpx

Kraftigt utökad fisketillsyn i kustområdet

Under höstens fiskesäsong kommer Länsstyrelsen att fördubbla fisketillsynen i kustområdet.

Länsstyrelsens uppdrag är att verka för ett långsiktigt hållbart nyttjande av fiskebestånden. Därmed utförs fisketillsyn.

Under hösten kommer tillsynen i kustområdet att utökas kraftigt. Länsstyrelsen har under året köpt in ytterligare en tillsynsbåt och inför höstens fiskesäsong har även en extra fisketillsynsman anställts.

I ett pressmeddelande från myndigheten uppger länsfiskekonsulent Dan Blomkvist att de i princip fördubblar kontrollverksamheten av höstfisket.

Myndigheten genomför dessutom en riktad informationskampanj i småbåtshamnar och andra relevanta platser. På anslag som sätts upp i hamnar informeras om att fritidsfiskare som fiskar i havet inte får sälja sin fångst vidare. Det får bara yrkesfiskare med licens göra, enligt EU-regler som gäller sedan år 2011.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Kraftigt utökad fisketillsyn i kustområdet

  1. Ett fåtal fiskarfamiljer med fiskmjölsfabrik i Danmark och som trålar Östersjön på fisk som sedan går till uppfödning av norsk lax. Nordiskt samarbete i högsta grad. Ovisst om hur till exempel Polen kan bedriva rovfiske, men högst troligt att det är samma i andra länder. EU hade en omröstning för ett par veckor sedan om fiskebegränsningar, men inget har hörts om utfallet. Östersjön är en av de stora miljöfrågorna som berör länderna runt omkring, men med en obefintlig uppföljning om man jämför med arbetet med våtmarker och andra former av utsläpp.

  2. Att verka för ett långsiktigt hållbart nyttjande av fiskebestånden och jaga det småskaliga kustfisket istället för att begränsa industritrålarnas utfiskning av Östersjön är ju befängt.
    Men kustfiskarna är ju inte kompis med Landsbygdsminister Kullgren så som industrifisket är.
    Strömmingen och därmed laxen är snart utrotad pga industritrålningen för att tillverka fiskmjöl som skall föda laxodlingarna i Norge.
    Men ministern bryr sig inte, han bryr sig bara om sina kompisar.

      • Industrifisket har ökat kraftigt sedan 90-talet.
        När moderaterna var i opposition motionerade de om att helt stoppa trålfisket efter sill i Östersjön.
        ”Att strömmingen är på väg att försvinna ur svenska vatten borde bekymra en svensk landsbygdsminister”. Det skriver Dagens Nyheters ledarsida med anledning av att 14 norrbottniska kommuner kräver Peter Kullgrens (KD) avgång.
        Tidningen skriver att ”till och med” EU-kommissionen ville stoppa industritrålningen av sill och strömming i Östersjön –⁠ men inte den kristdemokratiske ministern som, om någon, borde förstå de svenska traditionerna.
        ”Om inte annat borde en landsbygdsminister reagera när anrika surströmmingsproducenter tvingas lägga ner”, skriver ledaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Unga vänner på vägen i kreativt kollektiv

Under lördagen bjöd Nikkala IK på Åsa Haaksluotos initiativ in till EPA-träff i Haparanda hamn. HB möter levande kultur på fyra hjul i måttlig hastighet. 

Pajala tillbaka med både gammalt och nytt

Förra säsongen deltog inte Pajala IF:s damer i något seriespel, utan tog ett sabbatsår när man hade en tunn spelartrupp. Men nu är man tillbaka i division 1 med både gamla och nya spelare. ”Vi har en bredare trupp sedan

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser