fbpx

”Dra lärdom” efter vårens översvämning

Vårflod våren 2023. Foto: Eva Spiik

En utredningen visar att konsekvenserna efter vårens översvämning längs Torneälven är begränsade med endast materiella skador.

Nästan årligen inträffar det som benämns för höga flöden i Torneälven. Våren 2023 blev dock de höga flödena ovanligt stora. Snösmältning och kraftigt regn medförde att mängden vatten som skulle passera i älvfåran var svår att beräkna.

I och med den ovanliga mängd vatten i älven har Länsstyrelsen på uppdrag av MSB gjort en utredning av översvämningen.

I ett pressmeddelande från länsstyrelsen uppges att utredningen har fokus på hanteringen av översvämningen och konsekvenserna av den i älvkommunerna Pajala, Övertorneå och Haparanda kommun. Den innehåller bland annat hanteringen av SMHIs utfärdande av varningarna och prognoser.

”Generellt sett blev konsekvenserna begränsade med endast materiella skador. Det finns inga tecken på att natur eller miljö tagit skada”.

Det har däremot, enligt länsstyrelsen, framkommit konsekvenser och följder av att det aldrig genomfördes en aktörsgemensam regional samverkanskonferens under räddningstjänstens hantering av händelsen. En av slutsatserna är därmed att Länsstyrelsen i Norrbotten bör se över sin rutin för initiativ till samverkanskonferens, om den inte efterfrågas av en aktör.

Fler konsekvenser och slutsatser finns listade i utredningen och de är bland annat:
• Geografisk spridning av nationella resurser. Transporten av material från lagret i Kristinehamn tar minst 24 timmar till norra Sverige.
• Informationsdelning till berörda eller kommande berörda aktörer.
• Uthållighet i hanteringen över tid genom att undvika personberoenden.
•Varningstjänst för ökad överensstämmelse mellan varning och konsekvens.

Länsstyrelsen framhåller också möjligheter med en ökad samverkan mellan Sverige och Finland via bland annat finska SYKE och NTM-centralen. Då delning av data från ländernas olika mätpunkter kan vara stöd i prognosarbetet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “”Dra lärdom” efter vårens översvämning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.