fbpx

A-traktorer har ökat i antal

På två och ett halvt år har antalet A-traktorer fördubblats. Idag finns det drygt 50.000 registrerade A-traktorer, uppger Transportstyrelsen.

En stor del av ökningen tros komma efter de förändrade reglerna som infördes i juli 2020. Då införde Transportstyrelsen vissa ändringar i reglerna om hur fordonen ska vara konstruerade.

– Det fanns fördelar med den här regeländringen. Den gjorde det möjligt att bygga om nyare bilar till A-traktorer. Nyare bilar är både mindre skadliga för miljön och mer trafiksäkra än äldre bilar, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

En A-traktor ska ha en konstruktiv hastighet som inte får överstiga 30 kilometer i timmen och ska vara spärrad för högre hastigheter än så. Regeländringen innebar att det blev möjligt att spärra hastigheten med elektroniska metoder. Den infördes för att det skulle vara möjligt att bygga om modernare bilar till A-traktorer.

I Norrbottens län har antalet registrerade A-traktorer ökat till 2.541 stycken i juli månad jämfört med samma period förra året. Då fanns det 2.113 registrerade A-traktorer, en ökning med 20,3 procent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “A-traktorer har ökat i antal

  1. Vissa politiska partier vill höja hastigheten från 30 km/h till 45 km/h för Epa traktor. Hastigheten på 50 km/h vore idealiskt men då måste det till att trafik skolning utförs för den som ska bruka fordonet.

    • Bort med skräpet! Denna skräpkultur måste snarast möjligt skrotas och förpassas till avskrädeshögarna en gång för alla.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN