fbpx

Aktivister hindrade skogsarbete

Polisen talade med personerna och ingen anmälan upprättas på plats. Polisen åker senare till Paharovavägen i Överkalix. Även där uppges personer hindra arbetet genom att ha upprättat en sorts vägspärr. Det ska dock ha varit lugnt på platsen när polisen anländer.

Polisen har gjort beslag av olika föremål som kan användas i samband med aktioner. En anmälan gällande båda ärendena kommer att upprättas, men i nuläget är rubriceringen oklar.

Enligt SVT Norrbotten är det aktivister som kedjat fast sig i skogsmaskiner för att stoppa Sveaskogs avverkning vid renbetesmarkerna i Ängeså sameby och Tärendö sameby.

Enligt natursidan.se är det samiska aktivister men också en internationell organisation som kallar sig Extinction Rebellion som deltar i aktionen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Aktivister hindrade skogsarbete

 1. Har svårt för felaktiga ”frissade siffror”. Tyskland har ca. 8 ggr. större befolkning än Sverige, 83,02 miljoner för två år sedan 2019.

 2. Från Holmen har du aldrig varit i Tyskland dålig jämförelse man har stoppat VKV ta ett bättre land än Tyskland har 10 000 tals verk.

 3. Bra. Svenskt skogsbruk är absolut inte miljövänligt och inte heller hållbart.

 4. Tillochmed jag skulle ha förståelse om dessa Aktivister skulle börja agera mot den internationella riskkapitalismen som vill ge sken av att dom är rädda om Svensk miljö och natur …när dom vill bygga vindkraftverk i Sverige…Också är det märkligt att knappt oppositionen vågar säga nåt ang vindkraftens alla nackdelar…Tex i vårt Södra grannland Tyskland är det stopp på vidare utbyggnad av VKV…

  • Till dig Från holmen. Tyskland har 180 kW installerad vindkraft per kvadratkilometer och vi har 15 kW. Tysklands befolkningstäthet är dessutom 10 gånger högre än våran. Då kan man förstå att det kan bli protester. Självklart det är lämpligt att bygga här norr. Det kommer att behövas massor av grön el för LKAB och för ny grön ståltillverkning. Även stora havsbaserade vindkraftsparker i södra Sverige för att klara energiomställningen. Här får du en läsvärd länk:
   http://www.rikareliv.info/Vind i seglen.htm

 5. Samebyarna har väl inget att göra på Sveaskogs marker?
  Dom får hålla sina renar på sina egna renbetesmarker.
  Det bästa vore om samerna höll sina tamboskap inhägnade och matar dessa i hägnen så slipper vi se dom springandes som yra höns i naturen.
  Det ökar trafiksäkerheten på vägarna och blir billigare för fordonsägarna och försäkringsbolagen vid kollisioner.

 6. Är det bra att Sveaskog får lite motstånd? Pågår det ”rovdrift”? Följer Sveaskog samma regler som små privata skogsägare🤔

  Eller, är det bara svammel som aktivisterna pysslar med..

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF