fbpx

Äldreboenden öppnar för besökare

Idag upphör beslutet om besöksförbud på landets äldreboenden som infördes den 1 april i år på grund av coronapandemin. 

Regeringen har beslutat att besöksförbudet på landets äldreboenden ska upphöra från 1 oktober. Men lokala variationer kan förekomma och vissa kommuner har förlängt besöksförbudet. Däremot, på de håll som äldreboendena öppnar upp för besök så  är det fortsättningsvis belagt med restriktioner att besöka ett äldreboende på grund av den pågående pandemin, för att hindra smittspridning. På Haparandas äldreboenden gäller följande.

 • Kom bara om du är helt symtomfri, stanna hemma även om du enbart har milda symtom.
 • Kontakta enheten via telefon innan ditt besök. På så vis undviker folksamlingar (för många besök samtidigt). Det ger också möjlighet för personalen att informera om gällande rekommendationer och rutiner.
 • Besök din närstående i lägenheten/rummet, inte i gemensamma utrymmen så som dagrum eller matsal.
 • Var noga med din handhygien.
 • Håll 2 meters avstånd till andra.
 • Varje avdelning har visir att låna ut till besökare. Vi rekommenderar att alla besökare har på sig det under hela besöket.

– Håll ögon och öron öppna, reglerna kan förändras. Det kan handla om en enstaka individ som behöver isoleras i sin egen lägenhet eller om hela boenden som behöver stängas på grund av misstanke om eller konstaterad smitta, informerar Haparanda stad på sin hemsida.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Äldreboenden öppnar för besökare

 1. Smittan tar fart mest överallt nu.
  Oktober- november blir farliga månader.
  Håll ut och stanna hemma.

 2. Ja ja…då lär dödstalen öka igen. Är det inte tillräckligt många gamlingar som fått sätta livet till. Helt i onödan. Stäng nu för fan den svenska gränsen. Det är på tiden tycker jag.

 3. I våra Grannländer accelererar smittspridningen..Även i Stockholmsområdet ökar antalet sjuka..Nu är goda råd Dyra.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka