En Sifo-undersökning, på uppdrag av IQ, visar att nästan 7 av 10 unga i åldrarna 16–23 år som deltagit i nollningar upplever att alkohol står i centrum för aktiviteterna. Nästan en tredjedel känner även oro för att känna sig pressade att delta i oönskade aktiviteter.
Alkoholnormen vid nollningsaktiviteter är tydlig, enligt undersökningen. Drygt 8 av 10 (83 procent) i IQs undersökning svarar att det förekommit alkohol på deras nollningar.
Mojtaba Ghodsi, IQ:s VD, framhåller vikten av att alkohol inte ska överskugga nollningens syfte, som är att välkomna och sammanföra nya studenter.
– Vi vet att unga vuxna, inte minst studenter, är en grupp som dricker mycket alkohol, så att det förekommer alkohol vid nollning är inte förvånande. Men problemet blir om syftet med aktiviteterna försvinner när alkoholen hamnar i centrum, säger Mojtaba Ghodsi, i ett pressmedelande.
Alkoholkonsumption bland unga minskar
Närmare 4 av 10 (38 procent) deltagare i nollning känner oro för att bli utstötta om de inte deltar, en markant ökning sedan 2017. Oron för att bli tvingade till oönskade aktiviteter har också ökat, från 15 procent 2017 till 29 procent i år.
Även om oron för alkoholhets ökar så är den generella trenden att ungdomar dricker mindre idag. 2017 svarade närmare 6 av 10 (59 procent) att någon de känner blivit för full på en nollning. I årets undersökning är det knappt 4 av 10 (39 procent).
– Vi vet att unga i dag dricker mindre alkohol än tidigare generationer, så att färre blivit fulla är möjligen en effekt av det. Succesivt kanske även nollningstraditionerna håller på att förnyas, säger Mojtaba Ghodsi.
1 kommentar på “Alkoholhets skapar oro hos studenter”
Att man dricker mindre märks inte på Systembolaget i Haparanda alltid fullt på parkeringen vid Coop så man väljer andra mataffärer istället