fbpx

Alkoholhets skapar oro hos studenter

Många studenter känner en oro inför nollningstider. Foto: Lisette Olsson

En Sifo-undersökning, på uppdrag av IQ, visar att nästan 7 av 10 unga i åldrarna 16–23 år som deltagit i nollningar upplever att alkohol står i centrum för aktiviteterna. Nästan en tredjedel känner även oro för att känna sig pressade att delta i oönskade aktiviteter.
Alkoholnormen vid nollningsaktiviteter är tydlig, enligt undersökningen. Drygt 8 av 10 (83 procent) i IQs undersökning svarar att det förekommit alkohol på deras nollningar.
Mojtaba Ghodsi, IQ:s VD, framhåller vikten av att alkohol inte ska överskugga nollningens syfte, som är att välkomna och sammanföra nya studenter.

– Vi vet att unga vuxna, inte minst studenter, är en grupp som dricker mycket alkohol, så att det förekommer alkohol vid nollning är inte förvånande. Men problemet blir om syftet med aktiviteterna försvinner när alkoholen hamnar i centrum, säger Mojtaba Ghodsi, i ett pressmedelande.

Alkoholkonsumption bland unga minskar
Närmare 4 av 10 (38 procent) deltagare i nollning känner oro för att bli utstötta om de inte deltar, en markant ökning sedan 2017. Oron för att bli tvingade till oönskade aktiviteter har också ökat, från 15 procent 2017 till 29 procent i år.
Även om oron för alkoholhets ökar så är den generella trenden att ungdomar dricker mindre idag. 2017 svarade närmare 6 av 10 (59 procent) att någon de känner blivit för full på en nollning. I årets undersökning är det knappt 4 av 10 (39 procent).

– Vi vet att unga i dag dricker mindre alkohol än tidigare generationer, så att färre blivit fulla är möjligen en effekt av det. Succesivt kanske även nollningstraditionerna håller på att förnyas, säger Mojtaba Ghodsi.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Alkoholhets skapar oro hos studenter

  1. Att man dricker mindre märks inte på Systembolaget i Haparanda alltid fullt på parkeringen vid Coop så man väljer andra mataffärer istället

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF