fbpx

Allvarligt coronaläge i Haparanda

Coronasmitta har kommit in på Haparanda kommuns två äldreboenden, Klippan och Lunden, bland både boende och personal.

Under torsdagen stod det klart att läget har förvärrats avsevärt. Enligt kommunalrådet Sven Tornberg (C) har en handfull boende och en handfull personal konstaterats vara smittade. Dessutom väntar ett 15-tal anställda på provsvar. Alla jobbar dock inte inom vård/omsorg.

– Det är utan tvekan det mest allvarliga läget vi har sedan pandemin börjat. Vi går över från ingen påverkan till betydande påverkan i vår verksamhet. Vi har inga förhoppningar om att det blir ett mindre antal smittade på måndag då vi får siffrorna, säger Sven Tornberg till Haparandabladet.

Han uppger vidare att de är mycket oroliga utifrån att folk har fortsatt att träffas under helgerna, trots alla rekommendationer om att inte göra det. Hans uppmaning till allmänheten är därmed att inte göra några som helst besök på kommunens äldreboenden. Och inte heller besöka vänner och bekanta, ”utan stanna hemma”.

Haparanda kommun har förberett sig för att skicka in en ansökan på måndag till Folkhälsomyndigheten om att få besluta om besöksförbud på äldreboendena.

– Det är baserat på det läge vi ser just nu. Och vår förhoppning är att man behandlar ansökan ganska snabbt, säger han.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Allvarligt coronaläge i Haparanda

 1. Föregående talare får medhåll. Bedrövligt beteende hos vissa är ett milt uttryckt. Tror inte folk förstår allvaret, människor kan avlida! Beror beteendet på att man är nonchalant? Kärringen mot strömmen beteende? Ren och skär idioti? Får vi väl aldrig reda på. Kanske är det nödvändigt att åklagare får en anmälan om vårdslös smittspridning? Vi har en lag om smittspridning och i värsta fall (om någon avlider) kan vållande till annans död bli föremål för prövning. Det blir i så fall mycket kännbart med både fängelsestraff och hundratusentals kronor i skadestånd och kanske är det det som krävs för att människor ska förstå allvaret…..

 2. På Krisledningsnämndens möte i nov beslutades efter förslag från Sjukvårdspartiet att ”munskydd kan användas på platser där trängsel är svår att undvika” som komplement till de tidigare råden, men detta nämns varken i uttalanden eller info från Haparanda Kommun Varför?
  WHO, Kungliga vetenskapsakademien och de flesta andra länder i världen rekommenderar munskydd, men trots beslut i Haparanda så negligeras detta – är det allvarligt läge eller inte?

 3. Detta har varit på känn ett bra tag. Jag tillhör allmänheten och är riktigt besviken på vår allmänna inställning till detta elände. Personal på ICA, COOP, Systembolaget till ex bryr sig inte om att använda mask. Kunderna bär sig åt därefter. Snusbutikerna är ett kapitel för sig. Sen är det en annan sak med äldrevården. Det är förbannat märkligt att anhöriga inte respekterar vårdens önskemål om besöksförbud. Inte konstigt att man får vad man beställer.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF