fbpx

Allvarligt coronaläge i Haparanda

Coronasmitta har kommit in på Haparanda kommuns två äldreboenden, Klippan och Lunden, bland både boende och personal.

Under torsdagen stod det klart att läget har förvärrats avsevärt. Enligt kommunalrådet Sven Tornberg (C) har en handfull boende och en handfull personal konstaterats vara smittade. Dessutom väntar ett 15-tal anställda på provsvar. Alla jobbar dock inte inom vård/omsorg.

– Det är utan tvekan det mest allvarliga läget vi har sedan pandemin börjat. Vi går över från ingen påverkan till betydande påverkan i vår verksamhet. Vi har inga förhoppningar om att det blir ett mindre antal smittade på måndag då vi får siffrorna, säger Sven Tornberg till Haparandabladet.

Han uppger vidare att de är mycket oroliga utifrån att folk har fortsatt att träffas under helgerna, trots alla rekommendationer om att inte göra det. Hans uppmaning till allmänheten är därmed att inte göra några som helst besök på kommunens äldreboenden. Och inte heller besöka vänner och bekanta, ”utan stanna hemma”.

Haparanda kommun har förberett sig för att skicka in en ansökan på måndag till Folkhälsomyndigheten om att få besluta om besöksförbud på äldreboendena.

– Det är baserat på det läge vi ser just nu. Och vår förhoppning är att man behandlar ansökan ganska snabbt, säger han.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Allvarligt coronaläge i Haparanda

 1. Föregående talare får medhåll. Bedrövligt beteende hos vissa är ett milt uttryckt. Tror inte folk förstår allvaret, människor kan avlida! Beror beteendet på att man är nonchalant? Kärringen mot strömmen beteende? Ren och skär idioti? Får vi väl aldrig reda på. Kanske är det nödvändigt att åklagare får en anmälan om vårdslös smittspridning? Vi har en lag om smittspridning och i värsta fall (om någon avlider) kan vållande till annans död bli föremål för prövning. Det blir i så fall mycket kännbart med både fängelsestraff och hundratusentals kronor i skadestånd och kanske är det det som krävs för att människor ska förstå allvaret…..

 2. På Krisledningsnämndens möte i nov beslutades efter förslag från Sjukvårdspartiet att ”munskydd kan användas på platser där trängsel är svår att undvika” som komplement till de tidigare råden, men detta nämns varken i uttalanden eller info från Haparanda Kommun Varför?
  WHO, Kungliga vetenskapsakademien och de flesta andra länder i världen rekommenderar munskydd, men trots beslut i Haparanda så negligeras detta – är det allvarligt läge eller inte?

 3. Detta har varit på känn ett bra tag. Jag tillhör allmänheten och är riktigt besviken på vår allmänna inställning till detta elände. Personal på ICA, COOP, Systembolaget till ex bryr sig inte om att använda mask. Kunderna bär sig åt därefter. Snusbutikerna är ett kapitel för sig. Sen är det en annan sak med äldrevården. Det är förbannat märkligt att anhöriga inte respekterar vårdens önskemål om besöksförbud. Inte konstigt att man får vad man beställer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Söker samarbeten för fiskeprogram i Tornedalen

Ett tv-program som involverar Torneälven samt andra närliggande älvar i Norrbotten kan eventuellt komma att spelas in i sommar och nästa år. Produktionsteamet söker nu samarbete med  kommuner och lokala företag till programidén.

Broderade sina rötter

– Uppgiften började med att vi skulle ta fram bilder från våra rötter. Jag valde bilden där mormor och jag står på en trappa. För att få fram fler föremål och mer fakta fick jag kontakta släkten, säger Ann-Christine Haupt.

Vargen härjade bland renarna

Korju-, Tärendö- och Sattajärvi samebyar har följt en varg i spåren som skingrat renhjordar och dödat reflexmässigt. Hade Länsstyrelsen låtit samebyarna själv sköta skyddsjakten hade man redan kunnat utlysa julefrid, menar renskötaren Lasse Uusitalo måndag förmiddag.