fbpx

Älven klättrar upp på land i Haparanda

Torneälv har brett ut sig över gångbanan längs med älven. Foto: Anneli Sundbom

Torneälv sväller ut över bräddarna längs älvstranden i Haparanda.

Under torsdagen började älven klättra upp på land. Badstranden har försvunnit under vattnet och kuren för ombyte har vatten till anklarna, vid campingen går vattnet upp över gång- och cykelbanan och bort mot järnvägsbron till är varningsskyltar för översvämning uppsatta för att uppmärksamma flanörer om läget.

– Vi brukar få sätta upp skyltar på våren när vattnet stiger. Jag gick där på onsdag och då var inte vattnet så högt. Det är  säkert våra beredskapspojkar som uppmärksammat det och satt upp skyltar så slipper folk bli blöt om fötterna, säger Patrik Lamberg, projekt- och byggledare på tekniska kontoret i Haparanda.

Det är inte alla år det blir översvämning vid älven och varningsskyltar behöver sättas upp. Men åtminstone de senaste fyra har det svämmat över i samband med vårfloden.

– Det är en relativt hög vårflod i år och det är ganska lågt där vid stranden. Även ett någorlunda normalt år får vi sätta upp skyltar om översvämning, säger Patrik Lamberg.

De som har beredskap på tekniska håller ögat på vattennivåerna och avgör när och om det behöver skyltas eller stängas av längs med älven.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Älven klättrar upp på land i Haparanda

  1. SR och SVT har alltid rätt (förutom att inte nämna TV4). Grön/röda statsmedia vet att utbilda oss. Översvämningen består väl av de stora mängderna snö som samlats i fjällen med vinter och som smälter och rinner mot havet nu, och kyla och snö lär väl vara också bero på global uppvärmning?

  2. Lyssnade på SR…översvämningen beror på den globala uppvärmningen…bara så ni alla vet det

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN