fbpx

Ännu ett coronafall i länet

NORRBOTTEN: Ett andra fall av covid-19 har konstaterats i Norrbotten.

Den smittade mannen har anknytning till den kvinna som under måndagen konstaterades vara smittad.

– Även den här personen har agerat klokt och hållit sig hemma från arbetet, säger Anders Nystedt, Smittskyddsläkare i Norrbotten.

De två smittade har nyligen kommit hem från en resa i norra Italien. Ett par dagar efter hemkost blev de förkylda och kontaktade därmed sjukvården.

– Vi är redan igång med smittspårning när det gäller den första patienten och nu undersöker vi om mannen haft kontakt med någon. Eftersom han har agerat helt rätt och isolerat sig är risken för att han har smittat andra liten, säger Anders Nystedt.

Region Norrbotten är enligt ett pressmeddelande väl förberedd för att ta hand om personer som har insjuknat i covid-19. Om en person behöver vårdas på sjukhus följer vården samma noggranna smittskyddsrutiner som tagits fram när en tidigare variant av viruset spreds.

På norrbotten.se finns en samlingssida med information om viruset. Där uppdateras antal smittade i länet varje dag.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

27 kommentarer på “Ännu ett coronafall i länet

 1. Har ni kylään viisat, som blivit experter på nationalekonomi och epidemiologi efter lite googlande, tänkt på följderna av att tex stänga skolor som tydligen verkar vara lösningen på allt. Vem ska ha koll på alla dessa barn som helt plötsligt inte har en skola att gå till. Hur många föräldrar måste stanna hemma för att passa barnen istället för att jobba. Vem ska då sköta om vård och omsorg, affärer så vi kan köpa mat, bemanna ambulanser och räddningstjänst, se till att el, värme, vatten och avlopp fungerar, leverera till affärerna osv osv. Hur tänkte ni nu
  alla ni självutnämnda experter ?

 2. Undrar om det är risk för superinflation när Riksbanken pumpar ut en massa låtsas pengar.
  Kanske skulle vara bättre om Riksbanken stödköpte kronan efter raset på valutamarknaden.
  Rädd att alla löntagare blir arbetslösa och förlorar alla sina pengar pga inflationen som förkrigs-Tyskland.

 3. Vad som händer får vi se. Nu är det viktigaste, att stänga skolorna och få smittspridning att ske i lugn takt…

  Tålamod och inse att vår vardag är förändrad för lång tid framöver….

 4. Spridningen hade kunnat begränsas väsentligt utanför kina ifall alla som varit utomlands satts i karantän 2 veckor i hemmet efter hemkomst. Svenska folkhälsomyndigheten ville dock inte något sådant. Folk som varit i värsta områdena som iran har utan kontroll fått komma in i sverige o röra sig fritt och smitta vidare (flyg kunde man ta från iran via andra länder även efter flygstoppet från iran). Typiskt svenska inkompetenta myndigheter!!

 5. Ferrum: Borgarna dränerade statens inkomster med 147 miljader åren 2006-2014 och lämnade ett gigantiskt underskott i statens finanser! Därför har vi kris inom sjukvården, polisen m.m. T.ex. drog man ner på polisutbildningen, man hade helt enkelt inte råd!!

 6. från holmen: Sverige har pengar i ladorna och det är tack vare eller på grund av ”borgarna”.

 7. Sign Svenne har en intressant Åsikt. Förövrigt så lär Borgarna som började sänka skatter äta upp det igen..det är nämnligen så att det saknas resurser vid dom stora sjukhusen som kostat många miljarder att bygga…så nu finns argument att höja skatterna..Här i stan stiger antalet sjuka snabbt..Regeringens expert vill minska antalet sjuka genom att vägra provtagning..Finns inte nog med Provtagningsstickor..Kan konstatera att metoderna som skall hindra smittspridningen varier inom €u..

 8. – och varför ska allmänheten upplysas om vem som är smittad? Ska vetskapen berika genom att göra personerna eller byn i första hand till ” folk som bokstavligt bränns på bål” som under häxbränningens tid. Så typiskt tornedalskt berättade redan Vittula författaren om dem, som ska undvikas.

  Även om folk är smittade betyder inte att den smittade är dödssjuk, sluta med domedagsutspel.

 9. Svenne betalar: Riksbanken lånar UT upp till 500 miljarder till bankerna. Riksbanken behöver inte låna pengar.

 10. Till er nyfikna bybor! De som har konstaterad virus, är antingen inlagda eller i karantär i hemmet! Inte är de ute på byn som ni okunniga verkar tro. Därför är de inte intressant vilken ort de bor på!

 11. Nu lugnar vi ner oss och skruvar ned volymen. Det finns ingen anledning till hysteri. Följ dom rekommendationer som hälso- och sjukvården ger. Mycket kan ni göra själv. Tvätta händerna noggrant och torka tort med torkpapper. Avveckla torkhandukarna som är en bakterihärd. Sprita händerna efter handtvätt. Männen måste ta lite mer handsprit så att det täcker händerna i synnerhet tummarna. Gnugga in handspriten tills händerna är torra. Tvätta händerna före mat och efter toalettbesök. Hosta och nys i armvecket. Sunt förnuft råder i dessa dagar.

 12. Adolf: Vad tror du riksbanken har lånat 500 miljarder kr någonstans? Dollarn står högt i kurs. Till vilken räntesats?
  Stackars svenne. Det är bara att öppna börsen och betala den framtida skulden. Högsta vinsten till storföretagen. Vilket lurendrejeri..

 13. Vad har ni för nytta av att veta var de smittade bor? Typiskt nyfikna bybor. Här i min by tror skvallermaffian att jag har fått viruset, snart står dom väl på gården med högafflar och facklor. Skärp er och glöm inte att ta era mediciner.

 14. Sedan kan jag tycka att vi måste hålla i dessa rutiner vare sig vi har corona eller inte.

  Allt för många lämnar sjuka barn till skolan eller väntar inte dessa 48 timmar efter att dom blivit friska från magsjuka.

 15. Precis dom kunde åtminstone haft den stängda skolorna stängda även fredag. Men nej.

  Skulle inte förvåna mig om även den läraren som befunnit sig på smittoområdet får komma tillbaks redan imorgon.

 16. Då tar vi föräldrar tag i saken och plockar hem våra barn. Om inte regeringen kan agera så gör vi det.

 17. Övertorneå har 2 pers.corona.
  Nyt se on meilläkin täällä Matarengissa , se corona.

 18. Så ansvarslöst att inte stänga alla skolor…OMDÖMESLÖST och svagt av politikerna.

 19. som vanligt är lövens regering sist på bollen
  FÖR LITE FÖR SENT.

 20. Ja, det ska visst hållas hemligt, som vanligt… allt annat är väl politiskt inkorrekt, får man väl förmoda. Och skolorna som är huvudsakliga smittpunkter stänger fortfarande inte – total handlingsförlamning eller i annat fall okunskap om det verkliga allvaret bakom SARS-CoV-II. Exempelvis Polen har redan stängt de flesta skolor på egen hand, utan att bry sig om myndigheternas medgivande.

 21. Vilket jävla hemlighetsmakeri. Av vilken anledning tystas det ner? Kan det första fallet vara i Kalix? Det stod så i Kuriren.

 22. Typiskt svenska myndigheter och svensk media att mörka VAR i norrbotten de smittade befinner sig! Folk vill veta i vilken stad de smittade finns så folk kan skydda sig själva. Är de smittade i Haparanda, Luleå eller vart fan är de???

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.