fbpx

Ärades med Byggnadsvårdspris

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Pia Hulkoff och vice ordförande Johan Isaksson flankerar pristagarna Vigert Haapasaari, Sakarigården samt Tarja och Per-Olof Kinnunen från Taavolagården. Foto: Haparanda stad
Vigert Haapasaari, Sakarigården samt Tarja och Per-Olof Kinnunen, Taavolagården, flankeras av nämndens ordf  och vice ordf Pia Hulkoff respektive Johan Isaksson. Foto: Haparanda stad.

HAPARANDA: Taavolagården och Sakarigården i Haparanda kommun har prisats.

Det är samhällsbyggnadsnämnden som har delat ut Byggnadsvårdspriset 2018 till dessa två kulturgårdar med ägare.

Taavolagårdens ägare, Per-Olof Kinnunen och Tarja Kinnunen, fick priset för deras ”målmedvetna arbete att kring en historisk gårds- och byggnadsmiljö skapa en mötesplats på landsbygden. Taavolagården har utvecklats till ett besöksmål och en ambassadör för kommunbefolkningen och långväga gäster”.

Sakarigården, som ägs av Karungi byaforum, fick priset för många människors engagerade arbete med att visa sin orts och en av sina verkligt spännande karaktärsbyggnaders historia. Sakarigårdens potential för att locka besökare till Karungi har vuxit i takt med att renoveringen har fortskridit och ett besök är fyllt av historiens vingslag.

Kinnunen fick, förutom dipolom, en middag för två i valfri restaurang inom kommunen.
Sakarigårdens pris, 2.000 kronor, ”kan användas till en samling för de som arbetar med Kooperativet Karungi byaforum ekonomisk förening”.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Ärades med Byggnadsvårdspris

  1. hahha.. så du tog bort mitt inlägg varför? ok vänner emellan. jag förstår.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.