fbpx

Årsdag för andra världskriget

TORNEDALEN: Idag, den 1 september är det på dagen 80 år sedan andra världskriget startade i samband med att Tyskland invaderade Polen. 

I de allierade länderna som stred mot axelmakterna ingick bland annat Sovjetunionen, USA, Storbritannien, Kina, Frankrike, Polen och Norge. Axelmakterna utgjordes av bland annat Tyskland, Japan, Italien och Finland.

Andra världskriget upphörde den 2 september 1945. Utöver striderna utspelades en rad andra inslag som påverkade världen på olika sätt, bland annat förintelsen där miljontals judar dödades av Nazityskland.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Årsdag för andra världskriget

 1. @Nestor Mcbitter

  Varför deltar inte vi i användandet av Riekkola och diverse aktiviteter. Bra att någon gör det

 2. Rosa: ”Samarbetet” är enkelriktat och finnarna utnyttjar oss mycket och tex 4 av 5 bilar i Riekkola friluftsområde är finska. Aspenhallen har nästan bara finska utövare efter skoltid. Jazzfestivalen har en eller två svenska deltagare och finnarna 10 och den hålls i Finland numera. Pulkbackens gratisved eldas upp nästan bara av finnar. Torne Furö gör verkligen skäl för namnet då 90% är finnar som skräpar ner och har sina byrackor lösa till allas förtret. Osta kotimaista säger de på reklamen på tv:n dessutom. Men vi vann finnkampen i allafall…

 3. Finland hade sin egen lilla ”axelmakt” i Lappo-rörelsen och den efterföljande Fosterländska folkrörelsen som kom in i riksdagen på 30-talet. Hur som var det smart av Finland att ”trixa” med tyskarna och ryssarna under andra världskriget så att självständigheten kunde behållas – och tack och lov för det. Loistava Suomi!

 4. Det var det värsta! Axelmakterna var Tyskland, Italien och Japan. Sedan fanns det några som var i koalition med Tyskland,av olika anledningar. Att Haparandabladet påstår att Finland var en av axelmakterna visar en otrolig okunnighet. Hoppas att ingen på finska sidan få se artikeln! Då kan det bli slut på samarbetet mellan Torneå och Haparanda.

 5. Gunnar Pajala,
  Helt rätt som du säger. Men många misstar samarbete med att vara allierad. Finland, som förlorade Karelen och Salla till Stalin under Vinterkriget, hade ju gyllene tillfälle att få tillbaka dom förlorade landområden som Stalin tog från dom. Mannerheim vägrade avancera djupare in i Sovjet och Finland deltog inte i belägringen av Leningrad som kostade närmare en miljon människoliv. Så det var långt ifrån det utrotningskrig som tyskarna förde i öst.

 6. Jan-Erik,
  Från britternas och fransmännens sida så var det ju knappast vettigt att förklara krig mot både Tyskland och Sovjet, två stormakter. Då hade Molotov-Ribbentrop pakten säkert hållit ännu längre än vad det gjorde. Dessutom besegrades Frankrike på några veckor och Polen lika så, så Storbritannien hade varit ensam mot två stormakter.

 7. Hum? Axelm. bl.a. Finland?? I och med pakten Hitler-Stalin och Stalin gavs Finland. Och med det vinterkriget. Har Ni ej minnet kvar? Eftersom Stalin makten tog bl.a. Karelen fr. Finland och Finland ville strida Karelen tillbaka med chans och det via operation Barbarossa. Det blev som det gick? Men att i ord numera ansluta Finland till axelmakterna?? Spec. Och Ni som bor i Haparanda borde veta om att Finland ansl. sig till de allierade och krigade ut tysken ur norra Finland.1944. En granne som Ryssland (Sovjet. tidigare) och den e ej enkel att tas med.

 8. Några veckor senare annekterade Sovjetunionen östra Polen, men det var ingen som förklarade krig på grund av det. Hur kommer det sig?

  Och ordet ”Förintelsen” ska alltid skrivas med stor begynnelsebokstav! Precis som ”Gud” och alla andra termer som vi ska uppfatta som särskilt heliga och vördnadsvärda. Annars riskerar vi att trivialisera både lampskärmarna och tvålarna! Vi får aldrig glömma!

 9. Oj, fick läsa detta flera ggr. Där kom HB med en problematisk och förenklad urspårning i ett försök att i beskriva historien Att kalla Finland för en axelmakt, vilket skulle innebära att Mannerheim skulle ingå i samma gäng som Hitler och Mussolini är onekligen ”normkritiskt”, eller snarare ”fake news”. Finland hade förvisso en gemensam fiende som och säkert visst utbyte med Nazityskland, mot kommunistiska imperialistiska Sovjet. Finlands skäl var dock som bekant byggda på folkrätt och rent självförsvar för att rädda sitt land (och Sverige) från ryssen vilket ni tack och lov gjorde!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Så kan Kamprads arv utveckla Tornedalen

Haparandabladet bjöd in några erfarna näringslivsstrateger och politiker för att intervjua dem om idéer för utveckling i Tornedalen. Mötet ledde till sju projekt för företagsutveckling i Tornedalen, som alla borde kunna finansieras av de 570 miljoner som finns kvar från Ingvar Kamprads testamente,

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen.